Bourbon whiskey a jej príbuzní Riešenie našli kolonisti...

https://www.facebook.com/Kde-smeruje-slovenské-poľnohospodárstvo-568398923176633/Bourbon whiskey a jej príbuzní

Riešenie našli kolonisti na vlastných kukuričných a obilných poliach Tennessee whiskey je alebo nie je bourbon? Bourbon whiskey je už po desaťročia neodmysliteľne spojená s americkým životným štýlom. Pritom ešte v polovici 17. storočia bol takmer výhradným nápojom obyvateľov prvých kolónií v Novom Anglicku rum z Karibiku (vtedy nazývaného Západnou Indiou). Po prijatí takzvaného melasového zákona, ktorým si britská koruna v roku 1733 chcela zabezpečiť zvýšený príjem do štátnej pokladnice zdanením cukru a melasy, čím ceny rumu nezadržateľne stúpli, sa však kolonisti rozhodli rum bojkotovať. Poobzerali sa po iných vhodných surovinách na výrobu pálenky a našli ich na vlastných kukuričných a obilných poliach. Mnohí z kolonistov pochádzali zo Škótska a Írska a vedeli niečo o domácej výrobe whisky. Tak si ju začali vyrábať aj v novej domovine.

LEGENDY O SUDE Sú dve hypotézy, prečo sa sudy pre bourbon pred použitím zvnútra dôsledne vypaľujú. Podľa prvej vraj požiar v debnárskej dielni poškodil viaceré sudy, no výrobca whiskey ich aj napriek tomu použil. Destilát z týchto sudov získal príjemnú vanilkovo karamelovú príchuť a bol oveľa jemnejší ako destilát z nepoškodených sudov. Od tých čias sa všetky sudy vypaľujú. Druhé vysvetlenie je prozaickejšie: prvé sudy na bourbon pochádzali zo soleného mäsa alebo rýb, takže iba vypálením ich bolo možné zbaviť charakteristickej arómy. AKO SA RODÍ KENTUCKY BOURBON Kukurica, obilie a slad sa pomelú, zmiešajú s vodou a uvaria sa. Po vychladnutí sa pridajú kvasinky a zmes sa nechá tri štyri dni kvasiť vo veľkých otvorených drevených diežach s priemerom aj päť metrov. Vznikne takzvané pivo, obsahujúce sedem percent alkoholu. Výsledkom jeho destilácie v kontinuálnom destilačnom prístroji je priehľadná pálenka príjemnej, takmer ovocnej vône a chuti, obsahujúca zhruba 65 percent alkoholu. Destilát putuje do nových vypálených sudov z dreva bieleho duba a v skladoch dozrieva šesť a viac rokov. Za ten čas sa z dreva do destilátu vyplavuje tanín a lignín. Biely dub obsahuje veľa cukru a tento cukor vypálením dreva skaramelizuje. Karamel z vypáleného suda má okrem vplyvu na chuť aj vplyv na výsledné zafarbenie bourbonu. Počas rokov sa whiskey mení z bezfarebnej na charakteristickú zlatisto sfarbenú tekutinu a celkovo sa zjemňuje. Svoj význam pri homogenizácii destilátu má iste aj prítomnosť centimetrovej vrstvy dreveného uhlia na vnútorných stenách suda. Výsledný produkt vzniká zmiešaním niekoľkých destilátov, z ktorých žiaden nesmie byť mladší, ako je uvedené na etikete. Ich vzájomná kombinácia je tajomstvom majstra destilácie. ČO JE KENTUCKY BOURBON Najpopulárnejší americký destilát je Kentucky bourbon. Každý destilát označený ako Straight Kentucky Bourbon Whiskey musí spĺňať tieto zákonné požiadavky: zápara obsahuje 51 percent a viac kukurice, destilát má 40 až 80 percent alkoholu (čiže 80° až 160° proof podľa americkej normy), destilát dozrieva v nových vypálených sudoch z bieleho duba, musí sa vyrobiť a najmenej jeden rok starnúť na území štátu Kentucky, všetky zložky whiskey musia pochádzať z jednej pálenice, whiskey nesmie obsahovať žiadne prísady. KAM PATRÍ TENNESSEE WHISKEY Z princípu sa každá americká whiskey smie označovať ako bourbon, bez ohľadu na to, v ktorom štáte USA sa rodí. Výrobcovia whisky zo štátu Tennessee (v súčasnosti existujú štyria: Jack Daniel, George Dickel, Benjamin Prichard a Collier & McKeel) sa však od pojmu bourbon hrdo dištancujú. Dávajú to najavo aj zdôrazňovaním svojej technologickej odlišnosti: - pred plnením do sudov sa vypálený destilát na rozdiel od Kentucky bourbonu filtruje cez vrstvu dreveného uhlia z cukrového javora. Z tohto hľadiska by teda kvízová otázka, či je alebo nie je Tennessee whiskey bourbon, mala mať dve správne odpovede. Autor je spolupracovník TRENDU. 20.11.2014; Trend; PETER PIŠŤANEK

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia