Cesnak ( Allium Sativum ) Cesnak kuchynský patrí medzi najpoužívanejšiu...

Cesnak ( Allium Sativum )

Cesnak kuchynský patrí medzi najpoužívanejšiu zeleninu na celom svete. Už tisícročia nám potvrdzuje zdravé účinky. Archív správ nám hovorí, že pravdepodobne pochádza z Ázie,´ale poznal ho celý staroveký svet. Už starí Egypťania ho využívali na zvýšenie sily, vitality a podporu imunitného systému a zdarma ho rozdávali otrokom a robotníkov. Rimania jedli cesnak na dodanie síl pred bojom. V 5. storočí grécky historik Herodotus napísal, že na jednej z pyramíd je nápis popisujúci množstvo cesnaku, cibule a reďkoviek, ktoré skonzumovali stavitelia veľkej Cheopsovej pyramídy. Cesnak vlastní nezameniteľnú chuť a arómu, preto ho využívame v kuchyni nielen ako zeleninu, ale aj ako korenie. Okrem týchto vlastností sa vyznačuje aj liečivými účinkami. Má antibakteriálne, protiparazitové, protikvasinkové a protipliešňové účinky. Okrem toho má detoxikačné účinky, pomáha pri rozpúšťaní tukov, nánosov, krvných zrazenín, znížení cholesterolu a krvného tlaku. Výskumy dokazujú aj protinádorové pôsobenie. Cesnak zvyšuje potenciu a libido. Je účinný antioxidant a posilňuje imunitu.

Odborníci na výživu odporúčajú preventívne používanie cesnaku predovšetkým na jar a vždy keď prežívame náročné obdobie (skúšky, partnerská kríza, prepracovanosť...). Cesnak je účinným pomocníkom aj pri prevencii rakoviny – obsahuje látky, ktoré dokážu blokovať tvorbu rakovinových enzýmov v bunke a chrániť ju pred nádorovým zvrhnutím. Cesnak sa využíva hneď pri sadení. Keďže ho nemajú radi paraziti, sadíme ho napr. medzi jahody. Cesnak má v kuchyni široké využitie. Používame ho ako korenie do jedál, polievok, šalátov a dresingov. Môžeme ho sterilizovať v oleji a je chutný aj za surova, ako aj po tepelnom upravení. Po zjedení môžeme silný aromatický zápach z úst a žalúdka odstrániť zjedením petržlenovej vňate, alebo vypitím pohára plnotučného mlieka.

Cesnak v oleji.

Do malého pohárika naložíme olúpané strúčiky cesnaku a podľa výberu pridáme rôzne bylinky, ako napr. majorán, oregano, čierne korenie, atď. Aby sa strúčiky cesnaku rýchlejšie nasiakli olejom, môžeme ich prerezať na viacej častí. Najvhodnejší olej je olivový. pri zalievaní treba dať pozor, aby zväčšený objem nevytlačil olej z pohárika a nenarobil zbytočné škody a nečistotu. Je možné, že v priebehu konzervovania cesnek ozelenie. Na chuti mu to neuberie. Cesnakový dressing Poznáme mnoho druhov dressingov, ktoré môžeme vďaka cesnaku vyrobiť. Väčšinou je hlavnou zmesou jogurt, kyslá smotana, alebo aj majonéza. K ním primiešame pretlačené strúčiky cesnaku ( vždy je dobré dávať cesnak v menších dávkach a pri miešaní dressing chutnať a podľa potreby ho dopĺňať ďalšími strúčikami cesnaku. Základnú zmes dressingov dopĺňame rôznymi koreninami, ako sú oregano, vegeta, petržlenová vňať, červená paprika a pod. Je to všetko na našom výbere. Na záver môžeme musíme upozorniť, že si treba dávať pozor pri konzumácii väčšieho množstva cesnaku. Môže byť „ťažký“ na žalúdok a keďže znižuje krvný tlak, mali by byť pri jeho konzumácii opatrný ľudia s nízkym tlakom.

Cesnaková pasta

Pri cesnakovej paste je základná jednotka lisovaný cesnak a sol. Soli sa dáva väčšie množstvo, vďaka čomu sa cesnak konzervuje a zachováva svoju farbu i chuť. Táto pasta sa používa pred grilovaním na marinovanie bravčového, ale i kuracieho mäsa. Je vhodné na pár hodín marinované mäso nechať odležať v chladničke, aby sa dobre „nasiaklo“.

Text: Milan Kukumberg Zdroj wikipédia, net

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana osobných údajov a cookies