Cestoviny - typy a rady, kvalita, ako kupovať

https://www.facebook.com/italskakuchyne.cz//italskakuchyne.cz/posts/675900595891832

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.

Často se mě rodina a známí ptají, které těstoviny jsou dobré, že se jim zdají všechny stejné.

CHUŤ je otázka kvality a „geometrie“. Každý tvar těstovin dokáže vyvolat na patře v ústech jiný smyslový pocit. Jeden z nejznámějších pokrmů zrozených z geniality Gualtiera Marchesi (jeden z největších italských šéfkuchařů) se nazývá „quattro paste“ (čtyři těstoviny). Jeho recept je složen ze čtyř těstovin rozdílného geometrického tvaru, jednoduše ochucený olivovým olejem a sýrem pecorino. Pokrm, který je založen právě na pocitu, který rozdílný tvar těstovin dokáže v ústech vyvolat (a hned máte nápad na nový recept).

KVALITA je otázkou tří faktorů: kvalita mouky, způsob zpracování a sušení.

MOUKA, GLUTEN A BÍLKOVINY – pohled na nutriční tabulku, která se nachází na zadní straně balení, Vám dá důležitou informaci o kvalitě. Čím více bílkovin (proteinů) těstoviny obsahují, tím kvalitnější mouka byla na jejich přípravu použita. Podle italského zákona musí těstoviny obsahovat nejméně 10,5 gramů bílkovin na 100 gramů těstovin. Těstoviny té nejvyšší kvality obsahují 13,5 – 14,5 gramů.

ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ – bronzové stroje na zpracování těstovin jsou nejlepší, zanechají těstoviny pórovité, lépe vážou omáčky a těstoviny jsou mnohem chutnější. Na balení je tento způsob zpracování většinou uveden: „trafilatura al bronzo“ anebo to poznáte podle pórovitosti (těstoviny jsou hrubší, drsnější, nejsou hladké).

SUŠENÍ – pomalý a dlouhý proces sušení při nízkých teplotách, společně s kvalitní moukou, zajistí, že se těstoviny během vaření nerozvaří. Nízké teploty lépe zachovají nutriční látky. Tento proces je většinou na balení uveden jako „lenta lavorazione“ (pomalé zpracování).

Těstoviny je lepší vždy vařit „al dente“, jsou tak lépe stravitelné, dietnější a déle zasytí než těstoviny rozvařené. Jak rozeznat těstoviny „al dente“ od těstovin syrových? Když rozkrojíte jednu těstovinu, syrové těstoviny jsou uvnitř bílé.

Žlutější barva a „Made in Italy“ nejsou bezprostředním indikátorem kvality. 90% italských těstovin, které se prodávají v ČR, jsem za 17 let v Itálii nikdy nezaregistrovala. V Itálii se prodávají tyto značky, které jsem viděla v českých supermarketech: Rummo, Garofalo, Granoro, Barilla).Bílé a černé puntíky poukazují na zbytky nečistot, nekvalitní zpracování anebo špatné skladování.

Seznam některých běžně dostupných těstovin v ČR a množství bílkovin, které obsahují:Rummo 14,5 g bílkovin, bronzové a pomalé zpracování (osobně doporučuji, našla jsem je v Albertu, ale za předraženou cenu 64,90 Kč oproti ceně 1,19 Euro v Itálii, cirka 32 Kč).Garofalo, 14 g, bronzové zpracování (viděla jsem je v Bille, doporučuji)Albert Excellent 14 gPodravka 13 g (v Bille)Barilla 13 gGranoro 13 g (v Albertu)Albert 13 g

Adriana 12,7 gSan Benito 12,7 gMaggi 12,6 gRiscossa 12,5 gAlbert Basic 12,2 gTesco 12,2 gRosické 12,2 gPenny 12,2 gCombino 12 gGiulio Pagani 12 gPanzani 12 gClever 12 gBilla 12 gZátkovy 11,9 gVitana 11,5 gJapavo 10,9 gPasta Reggia 10 g

Některé další dobré italské těstoviny:Rummo 14,5 gVoiello 14,5 gGarofalo 14 gTerre d’Italia 14 gDelVerde 14 gLa Molisana 14 g

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia