Diskusie, porady, názory...

foreilly https://www.facebook.com/media/set/set=a.1880869748834697.1073742717.100007350707730&amp=;type=3 · Tohoto receptu se držím již několik let. Obměňuji ho pouze podle momentálních dispozic...

Hovězí vývar

Popis receptu: Dobrý hovězí vývar - je chloubou každého kuchaře. Je voňavý, silný, posilující,... téměř léčivý. Tato klasická krmě si klade nároky na čas, ale ve výsledku se nám odmění skvělou chutí a nádhernou vůní. Ingredience 500 g i více kvalitního hovězího masa (hřbet nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti) na větší kusy 1 cibule překrojená napůl 100 g celeru (1/4 celeru) na větší kusy 100 g mrkve (2 střední mrkve) na větší kusy 100 g petržele na větší kusy příp. 1/2 pórku koření: několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list -> Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, několik černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem), špetka soli na dochucení Příprava jídla Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky. Poznámky: Zbylý vývar - můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox. Morkové kosti - můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.

nádherná polievočka?

Odpovedať na tento komentár

Jani děkuji.

Odpovedať na tento komentár

Toje polievocka mnaaaam

Ďakujem.

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia