foreilly https://www.facebook.com/media/set/set=a.1880869748834697.1073742717.100007350707730&=;type=3 · Tohoto receptu se držím již několik let. Obměňuji ho pouze podle momentálních dispozic...
Hovězí vývar
Popis receptu: Dobrý hovězí vývar - je chloubou každého kuchaře. Je voňavý, silný, posilující,... téměř léčivý. Tato klasická krmě si klade nároky na čas, ale ve výsledku se nám odmění skvělou chutí a nádhernou vůní. Ingredience 500 g i více kvalitního hovězího masa (hřbet nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti) na větší kusy 1 cibule překrojená napůl 100 g celeru (1/4 celeru) na větší kusy 100 g mrkve (2 střední mrkve) na větší kusy 100 g petržele na větší kusy příp. 1/2 pórku koření: několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list -> Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, několik černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem), špetka soli na dochucení Příprava jídla Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky. Poznámky: Zbylý vývar - můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox. Morkové kosti - můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.