druhý pokus,... kedysi som mal webstránku a v archíve som...

druhý pokus,... kedysi som mal webstránku a v archíve som našiel toto...: Ruža šípková ( Rosa canina )

Ruža je bez pochýb kráľovnou kvetov. V ľudovom slengu má viacero názvov. Či už ako šíp, psia ruža (dog rose) v anglicku, alebo ruža severu. Nádherné bledoružové kvety pozná hádam každý z nás. A keď sa presunieme do sveta rozprávok, kto by nepoznal známu šípkovú ruženku. Aj vďaka tejto rozprávke vieme nielen o jej tŕňoch, ale aj o krásnych ružových kvetoch. Už v indických bájach nachádzame o nej prvé zmienky. Podľa jednej z nich sa najkrajšia žena sveta Lakšmí zrodila z rozvíjajúceho sa ružového púčika, ktorý mal 8 veľkých a 108 malých okvetných lístkov. Lakšmí sa vďaka šípkovej ruži stala bohyňou krásy. V čase vládnutia Henricha VIII. bola šípková ruža symbolom monarchie.

Vďaka svojej nenáročnosti ju nájdeme takmer všade, či už pri plotoch a cestách, alebo okrajoch lesov a stráni. Vďaka svojim tŕňom sa dokáže rozrastať aj vo vyšších a ťažších terénoch. Šípková ruža je medonosná, takže má aj v botanike veľký význam, ale najväčší osoh z nej máme v lekárstve. Šípková ruža obsahuje najviac vitamínu C zo všetkých rastlín, ovocia, či zeleniny. Šípkový čaj je osožný najmä pri chorobách močových orgánov, zlom trávení, pri náchylnosti na krvácania, ako aj pri chrípkových ochoreniach. Jednoducho všade, kde je nedostatok vitamínu C. Najviac sa podáva ako čaj zo sušených plodov. Tie zbierame koncom jesene až do začiatkov prvých mrazov, kedy je šípka až tmavočervená. Sušíme ich pomaly, buď celé, alebo rozrezané na polovicu. Usušený plod musí byť tvrdý a krehký. Pri varení čaju musíme dať pozor na kvalitné scedenie, pretože jadierka šípok obsahujú chĺpky, ktoré môžu dráždiť hrdlo. Dnes vám ponúkneme aj recepty s iným využitím šípok.

Šípkový čaj 2-3 lyžičky rozdrvených a sušených šípok zalejeme približne ½ litrom vriacej vody a necháme lúhovať. Po vylúhovaní ho scedíme hustým sitkom, najlepšie je z umelej hmoty, pretože kovové sitko likviduje vitamín C. Sladíme podľa chuti medom. Šípky môžeme lúhovať aj 3x, ak by sa nám zdal tretí čaj slabší, tak je vhodné pridať pár plodov, aby bol čaj dostatočne silný.

Šípkový sirup

Čerstvo natrhané šípky (najlepšie sú premzrznuté) zbavíme jadierok, rozkrájame a zalejeme studenou vodou. Necháme odstáť pol hodiny, potom privedieme do varu. Povaríme, necháme vychladnúť, precedíme a do 1 litra čistej šťavy pridáme ½ kg cukru. Po rozpustení cukru je sirup hotový a môžeme ho ihneď užívať. Šípkový sirup užívame pri nachladnutí a pri ochorení močových ciest.

Šípkový džem Čerstvo nazbierané šípky rozkrájame a varíme do mäkka. Po rozvarení prepasírujem cez sitko z umelej hmoty. Pretlak odvážime a dáme var**. Za stáleho miešania pridávam rovnaké množstvo kryštálového cukru a miešame do zhustnutia. Džem potom naplníme do malých pohárikov a sterilizujeme 10-15 minút pri teplote 80-10 stupňov Celzia.

Šípkový kompót

Na 1 kg vyčistěných šípok použijem 1 liter vody a 70dg cukru (rozdelíme na 2x). Celé červené neprezreté šípky, ešte s pevnou šupkou zbavíme stopiek a kvietkov, po dĺžke rozrežeme a vyčistíme od jadierok s chĺpkami. Dôkladne opláchneme v studenej vode, odkvapkáme a vložíme do vriacej vody s cukrom. Povaríme 5 minút. Šípky necháme v náleve celú noc a na druhý deň šípky naložíme do pohárov. Do cukrového roztoku pridáme druhú časť cukru a varíme do hustej hmoty. Šípky zalejeme horúcim roztokom. Poháre necháme vychladnúť a následne sterilizujeme 15 minút pri teplote 80-90 stupňov Celzia.

Šípkové víno

Ingrediencie: 1,5 litra šípok, 1,5kg cukru, 3 litre vody Zrelé šípky opláchneme vo vode, odstránime od stopiek, dáme do 5litrovej fľaši a zalejeme vychladnutým roztokom cukru s vodou. Prikryjeme pergamenovým papierom, oviažeme špagátom, na ktorom spravíme 2-3 dierky. Pohár dáme na slnečné miesto a necháme ho kvasiť cca 3 mesiace. Až spadnú všetky šípky ku dnu, víno je hotové. Potom ho stočíme do fliaš. Jeden krát použité šípky môžeme ešte raz vykvasiť a vyrobiť ďalšie víno. Pri druhom kvasení môžeme pre chuť pridať šupky zo zrelých jabĺk. Víno získa na chuti, keď ho necháme dlhšie odležať. Víno pijeme len v malých dávkach.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia