Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!Počet porcí: 4-6Doba přípravy: Více než hodinuPečení: 150 minutČeská kuchyněIngredience• 6 větších mrkví• 1 velký celer• 6 petrželí nebo pastináků• 2 větší cibule, nahrubo• 200 g másla• 1½ kg hovězí loupané plece• 200 g slaniny, nakrájené na klínky• 4–5 bobkových listů• 8 kuliček nového koření• 8 kuliček pepře• 2 lžíce soliNa zahuštění omáčky:• 250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany• 2 lžíce mléka• 2 lžíce hladké moukyNa ozdobu:• nakládané brusinky• 1 citron, na kolečkaPříprava jídla
Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.
Tipy a trikyPro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchemvšak využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezípřístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.
Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vylouhovalo mnoho živin.
Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.
Kynuté knedlíky vařené v páře
Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.
Ingredience• 20 g droždí• 1 lžička krupicového cukru• 350–400 ml vlažného mléka• 600 g hrubé mouky• 2 lžičky soli• nastrouhaná kůra z 1/2–1 biocitronu (nemusí být)• 2 žloutky• Citrusy• Vejce• Mléko• MoukaPříprava jídla1 Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek. Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto. Zakryjte a nechte nateplém místě asi hodinu a půl kynout.
2 Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyvalujte koule o velikosti tenisového míčku. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu. Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben). Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu. Na utěrku naskládejte koule, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 10 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.
Dokončete omáčkuMouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.
Upečte hovězí doměkkaRozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodounebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.
Dopřejte masu odpočinekHovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.
Připravte si zeleninuKořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.