Hovězí zadní, houskové knedlíky, svíčková omáčka - recept, príprava, foto

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!Počet porcí: 4-6Doba přípravy: Více než hodinuPečení: 150 minutČeská kuchyněIngredience• 6 větších mrkví• 1 velký celer• 6 petrželí nebo pastináků• 2 větší cibule, nahrubo• 200 g másla• 1½ kg hovězí loupané plece• 200 g slaniny, nakrájené na klínky• 4–5 bobkových listů• 8 kuliček nového koření• 8 kuliček pepře• 2 lžíce soliNa zahuštění omáčky:• 250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany• 2 lžíce mléka• 2 lžíce hladké moukyNa ozdobu:• nakládané brusinky• 1 citron, na kolečkaPříprava jídla

Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.

Tipy a trikyPro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchemvšak využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).

Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezípřístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.

Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vylouhovalo mnoho živin.

Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

Kynuté knedlíky vařené v páře

Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.

Ingredience• 20 g droždí• 1 lžička krupicového cukru• 350–400 ml vlažného mléka• 600 g hrubé mouky• 2 lžičky soli• nastrouhaná kůra z 1/2–1 biocitronu (nemusí být)• 2 žloutky• Citrusy• Vejce• Mléko• MoukaPříprava jídla1 Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek. Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto. Zakryjte a nechte nateplém místě asi hodinu a půl kynout.

2 Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyvalujte koule o velikosti tenisového míčku. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu. Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben). Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu. Na utěrku naskládejte koule, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 10 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.

Dokončete omáčkuMouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.

Upečte hovězí doměkkaRozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodounebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

Dopřejte masu odpočinekHovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

Připravte si zeleninuKořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

Svieckova je supeeeeer ?????? kraaasne ???

Děkuji Jani.

Odpovedať na tento komentár

Ja to varim zajtra

Odpovedať na tento komentár

...krásna...zostalo? syn miluje, žeby som ho poslala na večeru

Děkuji.

Odpovedať na tento komentár

Mnam dokonale jedlo

Děkuji.

Odpovedať na tento komentár

To nema chybu.

Odpovedať na tento komentár

Šikovná pani kuchárka

Odpovedať na tento komentár

Moc všem

Odpovedať na tento komentár

nemate zaco ste sikovna zienka

Odpovedať na tento komentár

Je očividne,že si to pani Janička v kuchyni uživa.A vonia to až do Považskej bystrice.

Ludmilka Ďakujem Vám moc.

Odpovedať na tento komentár

mnaaaaam luxuxs

Odpovedať na tento komentár

tak tie knedliky su parene,nie varene ak tomu dobre rozumiem dakujem

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia