KUCHYŇA: ŠVAJČIARSKE SYROVÉ FONDUE. Švajčiarske - f o n...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.390912794692498.1073742280.100013213422338&type=3ŠVAJČIARSKE SYROVÉ FONDUE. Pripravme si chutnú špecialitu na "RUSNACKÉHO SILVESTRA". Švajčiarske - f o n d u e.

Potrebujeme:

300 g. Syr tvrdý ementál, alebo parmezán, alebo 1 strúčik cesnaku, 2 dl bieleho vína, poldeci slivovice, 1 g. nastrúhaného muškátového orecha, 1 lyžička zemiakovej alebo kukuričnej múčky - maizena, chlieb. Postup:

Panvicu z ohňovzdornej hliny, kameniny alebo nehrdzavejúcej ocele vytrieme pre chuť strúčikom cesnaku. Potom rozkrájame na malé kúsky ementálsky syr, alebo parmezan, alebo gruyére. Nadobu so syrom dáme na mierny oheň a nalejeme do nej víno a slivovicu. Trocha okoreníme strúhaným muškátovým orechom a zohrievame, až kým sa za stáleho miešania syr neroztopí. Na chvíľu odstavíme z ohňa a pripravíme si na zahustenie zemiakovú alebo kukuričnú múčku rozmiešanú v troške bieleho vína, stačí kávová lyžička maizeny. Postavíme opäť na oheň a za stáleho miešania vlievame škrobovú múčku, ktorá nám obsah zahustí. Povaríme a prenesieme na stôl v nádobe, v ktorej sa fondue varilo. Aby bol roztopený syr stále teplý a tekutý, postavíme ho na liehový varič, nad zohrievač so sviečkou, alebo na elektrický zohrievač. Každému hosťovi dáme tanier, na ktorom sú kúsky bieleho chleba a vidličku. Kúsok chleba napichneme na vidličku a namáčame ho v tekutom syre. Otočíme okolo osi tak, aby sa celý chlieb obalil syrom. Len čo kúsok chleba namočený vo fondue vložíme do úst, privrieme oči s jemnými pohybmi jazyka vychutnávame slastnú dobrotu. Zapíjame bielym vínom.

Jeden pohár na vaše zdravie a druhý pohár na zdravie toho, kto fondue pripravil. Na zdravie.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana osobných údajov a cookies