recept - Čakankové rizoto, Risotto al Radicchio, postup, foto

https://www.facebook.com/Talianske-recepty-581288712037854/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=723487107818013&id=581288712037854Čakankové rizotoRisotto al Radicchio

K Benátskym tradíciám patria karnevalové masky, gondoly, no aj rizoto z červenej čakanky.V minulosti sa čakankové rizoto pripravovalo v chladnom období, dnes už je celoročnou špecialitou. Je jednoduché na prípravu a poteší ružovkastou farbou.

Prísady;ryža Carnaroli alebo Vialone 350 ghlávka čakanky 400 gsyr Grana padano 100 gšalotka alebo červená cibuľa 1 ksčervené víno 2 dclzeleninový vývar cca 1 lmaslo, olivový olejčierne korenie, soľ

Postup;Čakanku zbavíme hlúbika a vrchných vonkajších listov a nakrájame ju na tenké prúžky.Ak máme obavy z horkej chuti čakanky, necháme ju odstáť v studenej vode.Zatiaľ si pripravíme zeleninový vývar.Na troške masla a olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú šalotku.K opraženej cibuľke pridáme čakanku.Krátko spolu pražíme pri nízkej teplote.Pridáme ryžu (ryžu nepremývame, ani nijako neupravujeme pred varením) a približne 3 – 4 minúty pražíme.Zvýšime teplotu a zalejeme vínom pri izbovej teplote.Prudko varíme a premiešavame, kým sa víno vstrebe a odparí.Znížime teplotu a po naberačkách pridávame teplý, resp. horúci vývar.Ryžu s vývarom premiešavame a až ryža vývar „vypije“, pridáme ďalšiu naberačku.Tento postup opakujeme, kým ryža prestane pohlcovať tekutinu a je na zahryznutie mäkká.Pred koncom varenia málinko osolíme (slaný je vývar aj syr) a dochutíme *ipkou čierneho pomletého korenia.Odstavíme od varenia, zľahka vmiešame malý kúsok masla a nastrúhaný syr.

s*rvírovať môžeme vo väčšom čakankovom liste alebo posypané nasekanou čakankou.K tomuto jedlu sa výborne hodia červené vína z oblasti Veneto.

Buon appetito e cin cin!!

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia