recept - casatiello, veľkonočný koláč, foto

https://www.facebook.com/Talianske-recepty-581288712037854/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=754016408098416&id=581288712037854Casatiello

Casatiello je tradičný vidiecky neapolský veľkonočný koláč. Podľa písomných zdrojov sa v Taliansku na Veľkú noc pripravuje od 16. storočia. Jeho tradícia býva spájaná s kresťanskými aj pohanskými zvykmi. Tvar symbolizuje Kristovu tŕňovú korunu i večný kolobeh života. Ovčí syr prezentuje nevinného baránka i obetu na počesť jari. Múka nadväzuje na eucharistiu i symbol obživy. Vajce symbolizuje Kristovo znovuzrodenie z hrobu „cez škrupinu“ i semeno, z ktorého vznikol svet. Bravčová masť a údeniny sú rozlúčkou so zimou. Cesto preložené cez vajcia do kríža naznačuje kresťanskú vieru.

Suroviny;hladká múka “00“ 650 gvoda 300 mlsušené droždie 22 gbravčová masť 150 gneapolská saláma 250 gsyr pecorino 250 gvajcia 4 – 5 ksčierne mleté koreniesoľ

Postup;Droždie rozpustíme vo vlažnej vode (nie studenej, nie horúcej).Do preosiatej múky postupne zapracujeme vodu s rozpusteným droždím.Následne do múky pridáme masť (trošičku masti si necháme na vytretie formy na pečenie a potretie koláča).Pridáme aj *ipku soli a mleté čierne korenie (podľa chuti) a môžeme pridať aj *ipku cukru.Vymiesené cesto na pomúčenej doske spracujeme do gule.Následne ho umiestnime do misy, prikryjeme utierkou alebo fóliou.Pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na 2-násobnú veľkosť (cca 1 hodina).Nakrájame syr pecorino a neapolskú salámu na kocky.Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a kúsok cesta oddelíme na zdobenie.Rozvaľkáme ho do obdĺžnikového tvaru na dĺžku ako obvod formy na pečenie a hrúbku cca 1 cm.Nakrájaný syr a salámu rovnomerne rozmiestnime na ceste.Posypané cesto zrolujeme do štrúdle, tak tesnej ako nám to ide.Formu na pečenie vytrieme masťou.Rolku cesta uložíme do formy a jej konce máličko preložíme cez seba a čo najlepšie spojíme dokopy, aby nám vznikol kruh.Formu s cestom necháme prekrytú pri izbovej teplote, nech cesto opäť kysne ďalšie 2 až 3 hodiny.Následne na cesto rovnomerne umiestnime poumývané vajcia v škrupinke.Kúsok cesta, ktorý sme si dali bokom, vyvaľkáme a narežeme pásiky.Pásiky preložíme cez každé vajíčko do kríža.Celý koláč, resp. cesto, potrieme masťou, prípadne rozšľahaným vajíčkom.Vložíme piecť do predhriatej rúry na 160° C pri tradičnom pečení po dobu 80 minút alebo 60 minút na 180° C..

Obvykle je predjedlom nedeľných hodov alebo pondelkového pohostenia. Ale ak sa z neho zvýši, pochutnáva sa na ňom aj na raňajky aj večeru, ako na teplom, tak na vychladnutom.Samozrejme aj v tomto prípade platí, že domácnosť od domácnosti sa menia prísady do koláča Casatiello. K syru pecorino sa pripojí nastrúhaný parmezán alebo aj údený syr provolone, či scamorza a ku neapolskej sa pridá saláma mortadella, oškvarky, šunka prosciutto crudo, slanina pancetta. Údeniny v koláči si môžeme obmeniť, či nakombinovať. Nezaobíde sa to však bez bravčovej masti a ovčieho syra pecorino. Pecorino je zakomponované už v samotnom názve, nakoľko v neapolskom dialekte „caso“ je syr a pre danú oblasť je typický ovčí syr.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia