recept - Crème brûlée, recept, ingrediencie, foto

Crème brûlée (zdroj: www.vanilkovysvet.com)

Ingrediencie:

• 1 vanilkový struk• 430ml šľahačkovej smotany• 40g kryštálového cukru• 5 vaječných žĺtkov

Vanilla-Creme-Brulee

Postup:

Predhrejte si rúru na 140 ° C a dajte var** 1-2 litre vody, ktorú budete potrebovať na vodný kúpeľ.

Na mierny oheň dajte var** smotanu.

Medzitým si pozdĺžne rozkrojte vanilkový struk a hranou noža vyškrabte jeho obsah. Potom struk aj jeho obsah pridajte k variacej sa smotane.

Zatiaľ čo sa vám ohrieva smotana s vanilkou, zmiešajte si vo väčšej nádobe žĺtky s cukrom. Pozor, nemala by sa vám na zmesi tvor** pena.

Akonáhle sa smotana s vanilkou začne pozvoľna var**, odstavte ju z ohňa.

Za stáleho miešania smotanu pomaly vlejte do misy k žĺtkom.

Vzniknutú zmes žĺtkov a smotany ihneď sceďte. Zvoľte si buď jemnejšia, alebo väčšie sitko podľa toho, či chcete v kréme ponechať vanilková zrniečka. Rozhodne nie sú na škodu.

Túto prefiltrovanú zmes rozlejte do s*rvírovacích misiek. Lejte zmes pomaly a opatrne, na zmesi by sa vám nemali tvor** vzduchové bublinky. Ak sa vytvoria, ľahko ich lyžičkou odstráňte. (Ideálny objem misiek je 80ml. Misky tiež musia byť ohňovzdorné, pretože v nich pred podávaním budete plameňom vytvárať karamelovú kôrku.)

Misky naskladajte do hlbšieho pekáča. Potom do pekáča opatrne vlejte pripravenú vriacu vodu tak, aby ste nepostriekali aj krém v miskách. Výška vodného kúpeľa by mala dosahovať výšky krému v miskách. Pekáč potom vložte do vopred vyhriatej rúry.10 Po 20 - 30 minútach pekáč opatrne vyberte z rúry. Krém by mal byť už dostatočne tuhý. Ak by niektoré porcie boli uprostred stále tekuté, nechajte ich ešte chvíľu odpočívať v kúpeli.

Hotový krém ochlaďte, ideálne v studenej vodnom kúpeli, a potom nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny odpočinúť. Krém vydrží v chladničke čerstvý minimálne 2-3 dni, a preto si ho môžete pripraviť aj s veľkým predstihom.

Hotové Crème brûlée pred podávaním posypte cukrom, ktorý skaramelizuje. Použiť môžete buď kuchynský horák, alebo aj hobby horák na propán bután. Karamelizovanie pod grilom v rúre tiež môžete využiť, ale nie je tak funkčné ako flambovacou pištoľou. Dochádza totiž k nadmernému ohrievaniu celého krému. Cukor plameňom karamelizuje naozaj rýchlo, a tak si dajte pozor, nech karamel nespálite.

Výsledkom receptu je lahodný vanilkový dezert s krehkou karamelovou krustou. Tajomstvo správne pripraveného Crème brûlée je v jemnej, avšak plnej chuti prírodnej vanilky a v kontraste medzi vychladeným krémom a horúcou karamelovou krustou.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia