recept - Domaci chlieb, suroviny, postup

Domaci chlieb: 1 kg hladkej muky, 1 drozdie, 3 varené zemiaky (uvarené den vopred) - nastruhané na jemno, 2 KL lyzicky soli, 2 PL lyzicky octu, asi 1,5 KL lyzicky rasce, 6 dcl vody, 1 PL - aj 2 PL oleja. RECEPT: kvasnice rozclapkame v teplej vode, posypeme trosku mukou...nechame vykysnut. Nachystame si 1 kg muky, do nej pridame sol, ocot, rascu, nastruhané zemiaky, kvasok, olej. Pocas miesenia pridavame teplu vodu, po troske, aby bolo cesto tuhé, ale, jemné, vlacne. Nechame asi 10 minut postat, znova premiesime a dame na 30 minut vykysnut. Vykysnuté cesto rozdelime na dva krasne bochnicky, ktoré prelozime do olejom vymasteného pekaca, jemne popichame vidlickou, ja som ho nastrihla noznicami...ak zabudneme, nevadi. Potrieme slanou vodou a dame piect do rozohriatej rure na 200 st. asi 30 minut, potom ruru stiahneme na 180 st., chlieb vyberieme, potrieme znova slanou vodou a pecieme este asi 5 minut - podla farby korky. Po vytiahnuti z rury opät potrieme slanou vodou, prikryjeme cistou utierkou a nechame vychladnut. Dobru chut.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia