https://www.facebook.com/bodyandmindramissio//bodyandmindramissio/posts/1784958001721886
Kvasená (fermentovaná) zelenina, tzv. pickles má tisícročnú tradíciu a je to ideálny spôsob uchovania zeleniny po celý rok.Nepostrádateľná je predovšetkým v zime, keď čerstvá zelenina nerastie.Nakladaná zelenina si vďaka mliečnemu kvaseniu uchová obsah vitamínov a zelenina spracovaná týmto spôsobom je zároveň lepšie stráviteľná a využiteľná pre ľudský organizmus.
Fermentácia, alebo mliečne kvasenie mení sacharidy v zelenine na kyselinu mliečnu pomocou kvasných baktérií, ktoré zelenina prirodzene obsahuje. Kvasením sa dokonca znásobuje obsah vitamínu C a podporuje tvorba a využitie vitamínov skupiny B.Jednoducho kvasená zelenina je taký malý zázrak.
Pokiaľ konzumujeme pickles pravidelne v malých dávkach, podporujeme trávenie, udržujeme si zdravú črevnú mikroflóru, posilňujeme si krv a imunitu. Preto nezabúdajte pridávať malý kopček akejkoľvek mliečne kvasenej zeleniny ku každému jedlu. Ideálne je zakončiť každé jedlo sústom kvasenej zeleniny. Jesť kvasenú zeleninu 1x denne je preto úplné minimum.
Naši predkovia zvykli kvasiť hlavne kapustu so soľou a kmínom, kedy dostatočná zásoba kapusty na celú zimu, bola považovaná za jeden z najdôležitejších prvkov pre udržanie pevného zdravia celej rodiny.
Kvasenú zeleninu nikdy tepelne neupravujeme, pretože by sme zničili vitamíny a enzýmy. Pokiaľ ju chcete pridať do polievky alebo omáčky, pridajte ju až k uvarenému pokrmu.
Dávkovanie kvasenej zeleniny pre deti:
Deti od 1roka – už malé deti potrebujú pre optimálne trávenie trochu kvasenej zeleniny. Pred podávaním ju opláchneme a nadrobno nakrájame alebo prepasírujeme do pokrmu.
Deti od 1,5roka – môžeme podávať samostatne na tanierik malý kopček kvasenej zeleniny. Podmienkou je max. množstvo soli 1%. Deti ju veľmi obľubujú a veľmi často ju zjedia ako prvú.
Deti od 2rokov – tieto deti by mali jesť trochu kvasenej zeleniny ku každému pokrmu
Kvasená zelenina sa dá prakticky pripraviť z každého druhu zeleniny, veľmi obľúbené je pickles z červenej repy. Aby sa kvasenie červenej repy podarilo, je dôležité pridať do zmesi zeleniny niektorú z týchto druhov zeleniny: kaleráb, kapusta (môže byť i čínska), reďkovka, karfiol, chren alebo horčicu.Práve oni obsahujú tie správne baktérie mliečneho kvasenia. Ak by ste kvasili len samotnú červenú repu, kvasenie by neprebehlo dostatočne a miesto chutného pickles by vám vznikla lepkavá hmota podobná kaši.
Recept na výbornú kombináciu červenej repy a kalerábu.
Suroviny:1/2kg červená repa1/2kg kaleráb1 menšia cibuľa (cca 100g)1% soli = 11gNádoba na kvasenie (sklenený pohár s viečkom alebo tzv. picklesák - na obrázku).
Postup:
- Očistenú repu a kaleráb nastrúhame na prúžky.
- Dôkladne si umyjeme ruky. Do misy dáme nastrúhanú zeleninu a odváženú soľ, ktorú rukami poriadne prepracujeme do zeleniny, aby pustila šťavu. Chvíľku necháme postáť.
- Nakrájame nadrobno cibuľu a jemne ju vmiešame do osolenej zeleniny.
- Zeleninu preložíme do nádoby, v ktorej ju budeme kvasiť a dôkladne utlačíme tak, aby bola zelenina úplne ponorená a aby zostala šťava niekoľko cm nad zeleninou.
- Pokiaľ by bolo šťavy málo, použite na doliatie prevarenú vychladnutú vodu.
- Nádobu jemne uzatvorte, aby sa dostal k zelenine vzduch a nechajte kvasiť 4-5dní pri izbovej teplote. Zvoľte miesto, kde je stála teplota (nie na slnko, či k radiátoru).
- Po niekoľkých dňoch pustí zelenina šťavu a môže začať byť cítiť. To je dobré znamenie, že prebieha proces mliečneho kvasenia.
- Po niekoľkých dňoch ochutnajte, či je zelenina dostatočne mäkká a kyslá (každému vyhovuje iná chuť) a ak sa vám zdá ešte tvrdá, nechajte kvasiť o deň dlhšie.
- Keď bude zelenina hotová, preložte ju do sklenených pohárov do chladničky tak, aby bola vždy ponorená v šťave. Opäť platí, že je možné doliať prevarenú vodu alebo šťavu, ktorá vytiekla počas kvasenia.
- Takto uskladnená zelenina vydrží v chlade niekoľko mesiacov.