Recept - hokaido prívarok, foto

Tuto fesandu poznate? Natrafili ste uz na nu?Ja dnes? u nasho zelovocara. Tak som ho vyspovedala..? Nech sa paci, info:Je to slovenska odroda tekvice, vypestovana (slachtena) specialne na uskladnenie. Ma hrubu, tvrdu supu, takze ju netreba nijak chemicky chranit pred hnitim, ani kvoli uskladneniu.Je to tekvica na privarky, alebo ako hmota do placiek ci kolacov (ako napr. pri mrkvovej torte), v ziadnom pripade nie na pecenie..(nema na to vlastnosti, ani chut).Jej duzina je biela (ako pri bielej letnej tekvici, ci cukine), jadierka ma cierne. Supka je dost tvrda, hruba niekolko mm (asi 3-4). Vonia a chuti velmi tekvicovo?A teda ze preco si ju kupit? No lebo vo februari len tazko najst lokalnu (nedovozovu) tekvicu na privarok (tych na pecenie a kremove polievky - hokkaido, muskatova, maslova - je dost), ktora by nebola hlboko chladena vo velkych skladovych halach.. Tuto si kludne nechate doma v chladnejsej casti spajze a vydrzi vraj v pohode aj do aprila.. Treba si vraj nechat semiacka - ten, kto chce a ma kde si posadit a zbierat az ked stopka zacne schnut. Ked s nou nebudete tlct a buchat, tak nema kde zacat hnit a vydrzi.

Skusila som teda uvarit: duzina je ozaj biela ako pri tej letnej, nieco ako tekvica a cukina, trosku blbo sa struha s tou tvrdou supou, a teda az ked som finisovala, som prisla na to, ze sa da akoby "vylamovat" nozom z tej tvrdej supky. Vonia ako tekvico-uhorko-patizon. Kedze je februar, uz nebola az taka "vodovo-stavnata", varila sa vo vode skoro 30', kym prestala byt chrumkava.Do privarku som pridala bobkovy list a ligurcek, zaklad bol na ghi podusena cibulka, na to struhana tekvica, zaliat vodou, dat bylinky, dala som aj nove korenie..celkom dobra chutova volba takto. Zhruba po 30' som pridala na male kocky nakrajane zemiaky, rascu a trochu cesnaku. Ked sa zemiaky dovarili (tie moje vzhladom na dobre uskladnenie mali este vela vody, tak mi cely privarok rozriedili), prisypala som trosku soli a pohankovu krupicu (to pre tu vodu).Chuti to ako tekvicovy privarok uprostred leta?)Takze ak hladate trochu zmeny v tychto neprilis pestrych zimnych mesiacoch, smelo do toho? Fajn je, ze to je miestne, uskladnenia schopne aj mimo mrazak/chladnicku a pokial ste polievkovi/privarkovi, toto vam pride ako prijemna zmena k tomu (sezonnemu) kelovemu ci strukovinovemu..(PS: slachtenie nie je GMO..?)

Este som taku nevidela. Hned by som si ju kupila a na jar zasadila semienka?

Odpovedať na tento komentár

Aj ja som mala v záhrade ale uz dávno= nestruhala som=treba vyskrabat vydlickou

Presne, ona sa to uvareni vyskrabava?

Odpovedať na tento komentár

My ju pestujeme roky

my uz bohuzial záhradu nemáme ale velmi nám chyba

U nas sa polievka z nej tradicne jedava na vianoce

Katka, a co vsetko z nej ide urobit? Okrem polievky/privarku? A teda vyskrabem vidlickou a potom varim, ano?

Odpovedať na tento komentár

A semienka máš komu dať??

Mozem ti vydelit, mam dost

Si poklad ?

Mohla by som aj ja poprosit????

Piste mi spravu?

Odpovedať na tento komentár

Mozem poslat?

Odpovedať na tento komentár

Ako sa prosim tato odroda tekvicky vola?

Odpovedať na tento komentár

Myslim si, ze zimna tekvica

Ano! Take nieco pan spominal, som si nezapamatala ??

Katka, sadíte normálne zo semienok? Vyskúšam aj ja.?

Odpovedať na tento komentár

Super info. ? My pestujeme tekvice a presne tento "problém" máme, že maslovú aj hokkaido doteraz vytahujeme zo zásob, ale takú na prívarky nemáme. Zasadíme tento rok. ??

Kupim ti? Este by ju mohol mat.. ;))

Ja mám ešte v mrazáku zásoby, semienka by som chcela zohnať. Tak ak by si pre vás kupovala tekvicu, tak mi odlož semienka prosím.?

Oki, dam ti, ked sa vysusia, bolo ich v nej dost?

Odpovedať na tento komentár

Super, tesim sa, ze je to uz zabehnuta odroda a dakujem za postrehy aj tipy, Katka&Katka ?

Odpovedať na tento komentár

Zvnutra

Odpovedať na tento komentár

A ten privarok

Dala som aj kurkumu (zabudla som napisat), preto ta farba.

Odpovedať na tento komentár

Ja to len vyskrabem,supnem na cibulku a ked je podusena supnem 1 slahavku. Sol a MČK. Ona ked sa vyskrabe tak su to take akoby super tenucke sliziky

Supis, dakujem ? My sme polievkovi/omackovi a toto je super. Skusim posadit na jar u nasich v zahrade, mozno sa podari vypestovat?

Je to absolutne nenarocne pestovanie. Len je tento typ malo znami.

Odpovedať na tento komentár

Poslal by semienka niekto aj mne,zenicky? Vdaka:)

Odpovedať na tento komentár

Tiez som sa chcela pytat na semienka?. Nejaka dobra dusicka?

Odpovedať na tento komentár

Damy, mam zatial jednu tekvicu a idem uz na 4 diely. Ked sa mi dnes podari kupit dalsi kus, tak poslem?

Povedal zimna tekvica ??

Odpovedať na tento komentár

Dakujeeem,myslite na mna:)

Odpovedať na tento komentár

Kto chce tie semiacka Dami,napiste mi spravu a vybavim v pondelok.

Odpovedať na tento komentár

Prosim a kde ste ju kupili? Dakujem

Odpovedať na tento komentár

ja ju poznam a kupujem pod nazvom spagetova tekvica. pecie sa prekrojena na polovicu v rure, dole hlavou a po upeceni (ked je makka tak,ze sa da do nej pichnut) sa vyskrabava vidlickou, cize to vyzera ako spagety. a skutocne dlho vyzdrzi. z osobnej skusenosti aj 5mesiacov v komore

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia