Tuto fesandu poznate? Natrafili ste uz na nu?Ja dnes? u nasho zelovocara. Tak som ho vyspovedala..? Nech sa paci, info:Je to slovenska odroda tekvice, vypestovana (slachtena) specialne na uskladnenie. Ma hrubu, tvrdu supu, takze ju netreba nijak chemicky chranit pred hnitim, ani kvoli uskladneniu.Je to tekvica na privarky, alebo ako hmota do placiek ci kolacov (ako napr. pri mrkvovej torte), v ziadnom pripade nie na pecenie..(nema na to vlastnosti, ani chut).Jej duzina je biela (ako pri bielej letnej tekvici, ci cukine), jadierka ma cierne. Supka je dost tvrda, hruba niekolko mm (asi 3-4). Vonia a chuti velmi tekvicovo?A teda ze preco si ju kupit? No lebo vo februari len tazko najst lokalnu (nedovozovu) tekvicu na privarok (tych na pecenie a kremove polievky - hokkaido, muskatova, maslova - je dost), ktora by nebola hlboko chladena vo velkych skladovych halach.. Tuto si kludne nechate doma v chladnejsej casti spajze a vydrzi vraj v pohode aj do aprila.. Treba si vraj nechat semiacka - ten, kto chce a ma kde si posadit a zbierat az ked stopka zacne schnut. Ked s nou nebudete tlct a buchat, tak nema kde zacat hnit a vydrzi.
Skusila som teda uvarit: duzina je ozaj biela ako pri tej letnej, nieco ako tekvica a cukina, trosku blbo sa struha s tou tvrdou supou, a teda az ked som finisovala, som prisla na to, ze sa da akoby "vylamovat" nozom z tej tvrdej supky. Vonia ako tekvico-uhorko-patizon. Kedze je februar, uz nebola az taka "vodovo-stavnata", varila sa vo vode skoro 30', kym prestala byt chrumkava.Do privarku som pridala bobkovy list a ligurcek, zaklad bol na ghi podusena cibulka, na to struhana tekvica, zaliat vodou, dat bylinky, dala som aj nove korenie..celkom dobra chutova volba takto. Zhruba po 30' som pridala na male kocky nakrajane zemiaky, rascu a trochu cesnaku. Ked sa zemiaky dovarili (tie moje vzhladom na dobre uskladnenie mali este vela vody, tak mi cely privarok rozriedili), prisypala som trosku soli a pohankovu krupicu (to pre tu vodu).Chuti to ako tekvicovy privarok uprostred leta?)Takze ak hladate trochu zmeny v tychto neprilis pestrych zimnych mesiacoch, smelo do toho? Fajn je, ze to je miestne, uskladnenia schopne aj mimo mrazak/chladnicku a pokial ste polievkovi/privarkovi, toto vam pride ako prijemna zmena k tomu (sezonnemu) kelovemu ci strukovinovemu..(PS: slachtenie nie je GMO..?)