Hovädzí vývar: mäsové hovädzie kosti,zelenina(mrkva, petržlen,zeler, kaleráb, pór, cesnak,cibuľa.) Nové korenie celé, hovädzí bujón. Očistenú zeleninu nakrájame nadrobno nasucho opečieme v hrnci, zalejeme vodou privedieme do varu. Po hodine varenia dáme korenie bujón a varíme na miernom ohni cca 7 hodín. Musí vyvar pomali bulat.
Uvaríme zemiaky do polomäkka posypeme girosom dáme dve p.l.masti a dáme zapiecť do rúry.
Údené bravčové koleno varíme asi 1,5 hodiny odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.( Zlejeme vodu). Trocha vývar z kolienka necháme asi 0,3 litra. Mäso nakrájame na plátky uložíme do hlbokého plechu. Pokoreníme bazalka, kurkuma, mletá červená paprika sladká, oregano, a dáme piecť do trúby. Asi po 1,5 hodine pretlačíme cesnak a pečieme približne 10 minút. Podávame z opekanu zemiakmi a dusenou kapustou.