foreilly https://www.facebook.com/media/set/set=a.1866419120279760.1073742671.100007350707730&type=3 · Provensálská rajská omáčka Voní prázdninami a sušená pomerančová kůra ještě nádherně zvýrazní její chuť
Počet porcí: 800g
Doba přípravy: Do 30 minut
Ingredience• 3 lžíce olivového oleje• 1 jemně nasekanou cibuli• 4 jemně nasekané stroužky česneku• 4 proužky sušené pomerančové kůry• 600 g zralých, ale pevných rajčat• 2 lžíce rajčatového pyré• 1 lžičku přírodního cukru• sůl a pepř podle chutiPříprava jídla
Jak na kůru:Oloupejte ji ze šesti pečlivě omytých pomerančů a rozložte v jedné vrstvě na plech. Sušte v troubě předehřáté na 110 (90) stupňů asi šest hodin, až zkřehne a snadno se láme.
Kynuté knedlíky vařené v páře
Přidáte-li do těsta na knedlíky citronovou kůru, dopřejete si nevšední chuťový zážitek.
Ingredience• 20 g droždí• 1 lžička krupicového cukru• 350–400 ml vlažného mléka• 600 g hrubé mouky• 2 lžičky soli• nastrouhaná kůra z 1/2–1 biocitronu (nemusí být)• 2 žloutky• Citrusy• Vejce• Mléko• MoukaPříprava jídla1 Z droždí, cukru, hrstky mouky a poloviny mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte zbývající mouku se solí a citronovou kůrou. Utvořte důlek a do něj vlijte žloutky a kvásek. Pak postupně přidávejte zbývající mléko a vařečkou hněťte tak dlouho, až získáte tuhé těsto. Zakryjte a nechte nateplém místě asi hodinu a půl kynout.
2 Vykynuté těsto prohněťte a pak z něj vyvalujte koule o velikosti tenisového míčku. Nechte je asi 15 minut kynout na pomoučněném válu. Mezitím nalijte do širokého hrnce asi 5 cm vody, na vršek napněte utěrku a upevněte ji provázkem (jako byste chtěli z hrnce udělat buben). Postavte na vařič a přiveďte vodu k varu. Na utěrku naskládejte koule, přiklopte druhým hrncem a vařte je asi 10 minut (v půlce vaření je můžete obrátit). Uvařené knedlíky dejte na talíř a propíchněte vidličkou, aby vyšla pára.
Odstraňte pomerančovou kůru. Omáčku vlijte do mixéru a rozmixujte ji dohladka. Pokud chcete, aby byla obzvlášť jemná, ještě ji propasírujte sítem. Omáčka vydrží v lednici dva až tři dny; můžete ji také zamrazit a v zimě vy¬užít, kdykoli se vám zasteskne po létě…
Přilijte rajčatové pyré, 50 ml vody a za občasného míchání mírně vařte čtvrt hodiny, dokud rajčata nezměknou. Můžete osolit a poté dochutit cukrem a pepřem.
V kastrolu rozpalte olej. Přidejte cibuli, česnek i pomerančovou kůru a na mírném plameni smažte, dokud cibule nezměkne. Rajčata nasekejte na větší kousky a přihoďte je k základu omáčky.