Recept - kapustnica, postup, foto

Kapustnica!Potrebujeme kyslú kapustu (nie sladkú), bravčové mäso, údené a klobásky. (ak sa dá, aj sušené hríby, slivky, ale nie je to až tak nutné)V hrnci speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové, môže byť ak bôčik. Počas dusenia (nesolíme!!!) preibežne pridáme červenú mletú papriku a cesnak. Kým dusíme, tak v druhom hrnci (prípadne rýchlovarnej kanvici) dáme zovrieť vodu.Ak máme mäso udusené, tak prepláchnutú kapustu (premývam ju podľa kyslosti) vrazím do veľkého hrnca k mäsu, to zalejem tou vriacou vodou z druhého hrnca, pridám čierne korenie.Približne po 15 minutách (toto závisí od údeného, niekedy ho dám hneď, ak je z obchodu, tak až po chvílke) šupnem do hrnca údené (pokrájané na väčšie kusy) a pred koncom klobásu, ale nie na tenko pokrájanú, ja ju rozdelím na tri kusy. Podľa farby počas varenia pridávam papriku, aj ipľavú a chuť môžem dorobiť so šťavou z kapusty.Ak máme hríby, tak tie sa na začiatku namočia, scedia a pridajú k mäsu na záver dusenia.Netreba sa báť, tá kapusta je fakt dôležitá, ak nie je dobrá, tak je to zbytočné aj var*...ak jej je málo, nevadí, treba dať viac mäsa, naopak to nefunguje...?Pred koncom, ak je málo slaná, tak dosolíme, prevaríme....kapustnici sa venujeme, staráme sa o ňu, rozprávame sa s ňou, to treba s citom, nie je to pásová výroba! Zapojíme chuťové receptory, mozog, proste všetko....TVORIME JU!? Osobne improvizujem, dávam aj dva druhy mäsa, čiže bravčové a aj rebierko, niekedy aj dva druhy klobások....a samozrejme údené!Nie sme barbari, žiadne zemiaky, vajíčka, múka, bujón, smotana a iné hovädiny tam nepatria!!!Krásne sviatky želám?

Tak po tomto Milurit 800, aspon dwa

Odpovedať na tento komentár

To je luteránska kapustnica, žiadny katolík mäso na Štedrý deň neje.

Odpovedať na tento komentár

IBA kapustnica, ja predsa nepíšem, aby sa vtedy jedla...? Po správnosti je templárska, som reinkarnovaný veľmajster rádu de Molay...Filip štvrtý ma dal aj kvôli tomuto receptu upáliť. Martin Luther, čo sa všeobecne nevie, bol vegetarián, spomína to vo svojej knihe Table Talk.

Odpovedať na tento komentár

Krásne podané ? Silvestrovská to istí!!! A na Vianoce dávame Rybaciu špecial?

Odpovedať na tento komentár

Toto áno

Odpovedať na tento komentár

robim ju skoro identicky, ale bez sliviek a hribof nikda, tie mosa byt...a zasmazku ku koncu...s minimom muky, ale kopcom cesnaku...tohorocna bola fantastikus...a ano, vsetko zavisi od kapusty, ak nie je dobra, da sa dopredu vylepsit ked sa znova nasoli okoreni orascuje a natlaci do skleneho pohara na par dni dokvasit...

Odpovedať na tento komentár

Jasne, hríby musia byť...ja som ten recept písal u seba na želanie na štedrý deň, keď už bol problém s obchodmi a v podstate som tu aj odpovedal na dotazy v správach. Mama niekedy dá smotanu, ja nikdy.V zápražke nevidím problém, ale u mňa je nejak zbytočná, robím hustú, ja by som ju vlastne ani nemal už kam naliať a zamiešať.

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia