recept - kaša z vločiek, suroviny, postup, foto

Téma kaše, tak jednoduchá a pre mnohých záhadná. Ćasté otázky typu, vy naozaj s malým raňajkujete kaše? To sa dá?Áno, dá a ideálne v tej najvýživnejšej podobe a to z celého zrna. Samozrejme, nemusí byť denne, my tiež prestriedavame v týždni s kašou z vločiek (najčastejšie ovsenné), s kukuričnou polentou alebo špaldovou celozrnnou krupicou v mandľovom mlieku.No a ako teda na tú kašu z celých zŕn?

  1. večer pred prípravou kašou zrno umyjeme, zalejeme vodou (vela vody nad obilninu) a pridame lyzicu, aj 2 kvalitneho jogurtu so zivymi kulturami. Tym prebehne fermentacia, zrno je nasledne vyzivnejsie, ale hlavne zbavene antinutrientov a lahsie stravitelne, posobi pre telo ozdravujuco a podporuje u deti spravny rast.
  2. rano zrno premyjeme dokladne od vody i jogutu a uvarime vo vode do makka (cas pripravy skrati tlakovy hrniec) a dokladne rozmixujeme.
  3. pridame kvalitny tuk (maslo, ghee, mandlove maslo, olivovy olej), dozdobime na tanieri mletymi orieskami, semiackami, skoricou, nastruhanou horkou cokoladou, vanikou, mozeme dosladit podla potreby kokosovym cukrom, medom, javorovym/ryzovym sirupom.

Nezabudajte! Cim mensie dieta, tym jednoduchsia kasa. Deti nepoznaju umelo sladku chut, kym im ju neukazeme. Vsetky suroviny na vrch kase priposobujeme veku dietatka. Semiacka najskor po 1.roku, orechy okolo 1,5, horka cokolada od 2.rokov.

Nasa dnesna kasa pre dieta 4+ a dospelych. Kasa zo psena a lieskovych orieskov pripravene v MioMate, maslo, skorica, trosku kokosoveho cukru. Miesto skorice a kokosoveho cukru alternujeme najcastejsie konopne semiacka s ryzovym sirupom. Omnoho chutnejsia a vyzivnejsia ako beton v podobe krupicovej kase v kravskom mlieku?

ako dlho prosím trvá varenie kaše z celých zŕn bez tlakového hrnca?

to som sa chcela aj ja spytat?

To aj mna zaujíma, lebo som kúpila spaldu a tam je písané var** 60-90 minút a to je nemožné rano.

zalezi aku kasu chces, pseno cca 15 min, ryza tiez tak, amarant a quinoa podobne, ostatne pouzivam len vlocky, pre mna do tlakaca zbytocnost, nechce sa umyvat, normalne v hrnci je to uplne v pohode

tlakovy hrniec treba na spaldu a ovos, inak naozaj to trva viac ako 60min, co je nerealne pre bezneho smrtelnika. Bezlepkove obilniny su rychlo? pseno, ryza, pohanka

Fuu tak to fakt niee, maly ma nervy ked 15min. ma cakat, za hodinu a pol by uz zasa chcel spat? a este sa spytam, co su take tie srotovace, kde sa da vyrobit vlastna muka alebo krupica, tak keby si tam cerstvo pomeliem zrna a zalejem horucou vodou, je to lepsie nez tie instantne kase?

To vazne robis z ovsa kasu pre dieta?uf,vyrastla som na dedine,ovos som dokonca viazala do snopov atd..ale kasu pre dieta by sok z toho teda nerobila,fakt radsej vlocky a to sme mali doma ovos absolutne bio,vlastne mame.

janka6 keby to bolo hotove za 5min., kludne. aj to blbe pseno sa 15min. varilo, potom este 10min., kym vychladlo tak, ze sa dalo jest... krpec medzitym skoro zozral mna? ale velmi mu to chuti, tak varim, no

? to nebolo na teba Viki,ale ja mam ovos zafixovany proste inak,nevadia mi vlocky,ale cely ovos ano, a to si ho mozem doma nabrat do bludu v top bio kvalite. Tym,ze ten ovos cely davame zvieratkam doma mam k tomu odpor...nejak spojeny s varenim prave pre tu zver.

janka6 vlocky su zlisovane zrno? len sa tym procesom znicia enzymy a prospesne nenasytene tuky. Uvareny ovos na kasu je uplne nieco ine, ako jest ovos ako prilohu?

viktoria14 jednoznacne, domaci mlyncek na muku a vlockovac je top, pretoze mate zrno cerstvo pomlete, ale kase v tomto pripade treba robit z vlociek, nie z muky

Jasne, kasu z vlociek... muku by som zas na kvaskovy chlebik vyuzila. No raz mozno Jeziskovi napisem, ked budem velmi posluchat?

Treba si privstat zeny?

Odpovedať na tento komentár

Čím mám prosím fermentovať zrno, pri ABKM?

my ju mame tiez a ja by som len zaliala vodou a namiesto klasickeho jogurtu bieleho pouzila kozi jogurt aspon si myslim ze by sa to takto dalo nahradit,.... opravte ma prosim ak sa mylim tiez ma to zaujima...

Mati, ďakujem za radu, no my nemôžme ani kozí a ovčí sa momentálne bojím už po skúsenostiach vyskúšať, ale ďakujem?

Moja teta robieva kasu z ovsenych vlocciek na ranajky... vecer ich namaca iba do vody az do rana, potom ich ochuti sezonnym ovocim alebo zavaranym a vsetko to spolu mixne, ale to robi pre pani ktoru opatruje a pani je skor priputana k lozku a nevie konzumovat tuhu stravu...mozno by to bolo dobre aj pre deti...len neviem, ci hned rano moze byt taka ovocna kombinacia dobra pre tie nase deturence???

Hej, len to potom neni fermentovanie. Takto to aj ja pripravujem, pre dcéru, ale bez ovocia. Len nechápem tomu fermentovaniu stále, že ako to mám dokázať, keď nemôem použiť jogurt?

bez jogurtu tam fermentacia prebieha tiez, ale daleko pomalsie. Prip. tam mozete naockovat niecim inym (trosku stavy z kyslej kapusty, alebo ak mate nejaku zivnu kulturu, kefir, atd. alebo si nechat viac hodin fermentovat a ziskat tak svoju vlastnu kulturu - niekto napr. robi zitny kvasok na pecenie chleba, tym tiez mozete naockovat atd.) - skuste pozriet fb Zkvašeno

nebojte sa jogurtu, ten to len nafermentuje, rano sa jogurt premyje a BKM tam neostava

Napadlo mi vodný kefir z tibetských hub? Skúste pozrieť keď na FB stránku Tibi vodný kefir

Tuto otazku som tu uz videla a tusim monika2 odpovedala, ze pokial nieje kvalitny jogurt al.dieta nepapa jogurty, moze sa Biogaia kvapnut do toho..

jaroslava246 kombinacia obilnina a ovocie sa neodporuca pre deti kvoli zlozitejsej stravitelnosti

marianna1 ano, uplne som zabudla na tuto moznost? moze sa jogurt nahradit kvalitnym probiotikom

Tak by som tu moju zlu radu radsej zmazala, aby nahodou niekto nespravil tu chybu...ospravedlnujem sa za nespravne info?

marianna1silvia2 kolko tam treba toho kvapnut? Staci zo 2 kvapky biogaia?

ano, 2-3kvapky

Dakujem

Odpovedať na tento komentár

Keď varíš pšenovú v miomate, aj pšeno večer namáčaš a fermentuješ, alebo ho nejak pred varením upravuješ? S akým mliekom varíš? A koľko pšena asi treba použiť? Stratila som odmerku tak to neviem odhadnuť. Miomat mám, ale kašu som zatiaľ nevarila...

toto zaujima aj mna

ano, namacam a fermentujem kazdu obilninu, ktoru na druhy den varim v MioM ate. Pseno este zalievam vriacou vodou a 2x preplac**jem rano, aby nemalo horku chut a kasa chutila sladko? davam 2odmerky psena a 1odmerku sezamu/kokosu/orieskov, dolievam vodou. Odmerka je asi 0,8dcl. Ked varim vlocky alebo krupicu, pouzivam domace mandlove mlieko.

Preco aj pseno fermentujes??

Ja mám info, že fermentaciou psena sa tvoria goitrogeny.

Podľa najnovších štúdii sa pseno neodporúča fermentovat. Už bolo na stránke za posledných pár mesiacov uvádzané. Vo výžive sú stále nejaké nové poznatky, preto treba sledovať štúdie apod.

Odpovedať na tento komentár

Mam otázočku?: tento postup platí napríklad pre ovsené vločky a pseno. Ale spaldova krupica je uz krupica, vyzerá ako klasická krupica, neviem si predstaviť namocit ju a prepláchnuť.

Krupicu uvar**e normalne vo vode. My sme dnes mali rano spaldovu krupicu prvykrat a bola super. ?

Ano, to my je jasne, ale asi nie je taká kvalitná ako z inej suroviny (zrna). Preto by som chcela vediet co v prípade spaldy použiť?

.

presne tak, krupica sa neda tymto sposobom upravit, preto jej konzumaciu odporucam len obcas

ja ovsene vlocky iba zalejem vriacou vodou z kanvice, prikryjem a necham napucat, zmiesam s nastruhanym ovocim ?? otazka 5 minut

Ja som sfermentovala i tu. Vpohodr

monika5 bohuzial uplne nevhodny postup, vlocky treba vzdy umyt a minimalne uvarit, ale aj vtedy este maju vela antinutrientov (latok co odoberaju z tela ziviny a komplikuju travenie), do toho este ovocie, ktore s obilninou tazko travi

katarina37 existuju aj spaldove vlocky?

silvia2 super, takze spaldove vločky mozem pripravovať spôsobom ako ste písali vyššie? Dakujem?

katarina37 presne?

silvia2 a spaldu mozem takto aj v 11m?

katarina37 spalda az od 1roka

silvia2 ok, tak este mesiac počkáme. Zatial papame ovsené vločky a pseno. Sem tam kukuricnu. Dakujem.

a co teda do vlociek ak nie ovocie? ?

a vlocky nikdy nevarim ani sebe ani nepremyvam ?nevidim dovod.. zalejem vriacou, prikryjem a pekne napucia

monika5 olej do 1roka, neskor semiacka, orechy, skoricu

monika5 pozr**e vyssie v komentoch, vysvetlujem, preco treba vlocky namacat atd.

Presne toto ma zaujíma...na nete je veľa receptov,kde sa píše,zaliat vriacou vodou,nechať nap***ať a ochutiť a jesť...takže takto nie?A druhá otazocka keď ich na noc namocim,rano ich povarim v akom množstve vody?Úplne minimum alebo majú plávať v tej vode?Mne vždy z toho vznikne mazlava hnusna hmota?a ešte je oj keď si vlocky pomeliem ráno na múku a tak ich dám do mlieka?Vtedy nenamacam...

Odpovedať na tento komentár

.

Odpovedať na tento komentár

.

Odpovedať na tento komentár

.

Odpovedať na tento komentár

.

Odpovedať na tento komentár

Toto je skvele napisane zrozumitelne a polopate.konecne v tom mam jasno ??

Odpovedať na tento komentár

Už len jeden bod tomu chýba. Vymenujte druhy zrna a vek k tomu ?

Suhlasim?

do 1.roka - ryza, pseno, ovos, od 1.roka pridame spaldu, jacmen, ku koncu 1.roka plus pohánka a raž (tato obilnina v pecive najcastejsie)

Prosim, zaciname s kasami, mam Miomat. Najdem niekde vhodne kombinacie? Na stranke je napr.ryzova kasa s kokosom. Cim nahradit kokos? Velka vdaka?

A kokos mozeme od kedy?

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia