recept - Koložvárska špeciál, foto

Kolozvarska po mojom ☺️

Suroviny:1 kg mletého mäsa700g kyslej kapusty tesco250 ml smotany na šlahanie dávamDo 0,5 litrového hrnčeka trištvrte ryže1 cibuľaMalá nožička klobasyZemiaky podľa potreby na vystlanie spodku sklaSoľ, korenie mleté čierne, červená paprika, granulovany cesnakBravčová masť - s ňou opatrne často sa používa aby ste to nemali premastene radšej postupne priložiť

Všetko robím v jednom hrnci s nepriľnavým povrchom - vyžaduje menej masti

Ako prvú si robím ryžu ktorú prepláchnem dám do hrnca masť trošku asi pol lyžice veľkej dať ryžu použiť granulovany cesnak a soľ všetko podľa chuti radšej menej ku koncu varenia dochutit všetko musí byť dochutene aby to malo potom spolu chuť ☺️ a popraziť mierne ak sa nám zdá že dosť približne 5-8 minút dať si prevarit 0,5 litra vody a vyliať do toho var** kým sa neodpari voda občas premiešať ku koncu sa tomu venovať viac hotovú ryžu vykydnem do jánskeho skla lebo potom zase nemusím použiť masť na jej vymastenie iba s ňou pobeham celú misku a nechám ju tam vychladnúť kým si všetko spravím pekne vychladne.

Další krok robím si mäso v tom istom hrnci bez umytia zase trošku masti asi tak pol lyžice veľkej a dať mäso okoreniť, osolit hneď a popraziť keď sa jemne zatiahne dávam papriku (nešetrím ňou aby ju bolo vidno, že šťava z mäsa riadne červená) aby nehorela nedávam hneď od začiatku lebo po chvíli pustí mäso trošku šťavy a pražím do hotova ochutnám poprípade dochutím ako som spomínala všetko musí byť mierne dochutene nie zase prehnane a hotové vykydnem do čoho sa zmestí tanier napríklad

Další krok posledný robím kapustu v tom istom hrnci bez umytia. Nakrájame si cibuľu na drobno a trošku masti štvrť lyžice a pomaly pražím aby bola taká fajná a stratila sa v dave iných chutí a keď sa robí pomaly dá sa jej čas nepripali sa a je chutná potom dám do toho rukami vyzmykanu koľko vladzem pretrhnut sa nejdem kyslú kapustu NEPREMYVAT!!! Podlejem vodou asi šálka dochutím granulovany cesnak, čierne korenie mleté a červenou paprikou nešetrím ☺️ aby kapusta mala krásnu červenú farbu. Ak sa mi zdá že ešte treba vody podlejem ale zase nie moc aby zase neplávala a dusím pekne riadne do mäkka aj 15-20 minút ☺️

Pokiaľ dusím očistím zemiak pripadne dva podľa veľkosti samozrejme ☺️ ryžu zo skla si preložím do taniera a vysteliem nakrájaným zemiakom dno čím tenší tým skôr spravené v rúre takže čas pečenia závisí od zemiaku ostatné je temer hotové ☺️

A nakrájam si klobásu na kolieska kto má rád veľa klobásy samozrejme si dá väčšiu nožičku

A potom sa púšťam do vrstvenia na zemiaky dám polovicu ryže, potom polovica mäsa, polovica kapusty, polovica klobásy a znova druhá polovica ryže, mäsa (nedala som všetku šťavu lebo sa mi to zdalo už moc tekutín ale záleží aj na tom koľko vám mäso pustí šťavy) klobásy a kapusta na záver pekne pomaličky celé polejem smotanou a šup do rúry. Ja si ju nepredhrievam lebo ju mám za 6 minút vyhriatu ☺️

A v rúre sa to pečie zakryté pri 200° používam ventilátor 25-30 minút v mojej rúre každý si prispôsobí a potom odokryjem a ešte zapečiem podľa potreby aby som aj videla že tekuté veci ako smotana a stava z mäsa sa aj trošku vsiakli samozrejme sa nevsiaknu komplet to sa dorobi už vonku a teda približne 5-10 minút. Vyberiem a nechám vychladnúť. Dobrú chuť...

A je to vždy eňo tuti lebo ja som kolozvarsku nemusela a veru teraz ako sa mi to podarilo z troch receptov a rád od svokry budúcej toto spojiť je bomba aj pre mňa a idem sa zahrnúť s ňou

Ďakujem krásne za receptík, lebo už dlho sa na ňu chystám no teraz keď ste to podrobné rozpisali tak vyskúšam?

Neoľutujete ? mňamka to je ☺

Odpovedať na tento komentár

Za máličko na takéto recepty čakám aj ja od ostatných v tejto skupine ☺ keďže sa učím niekomu príde samozrejmosťou dať iba suroviny a postup len tak ledabolo ak vôbec nejaký snáď inšpirujem aj druhých ☺

Odpovedať na tento komentár

Ja varím už dlho aj pečiem no na kolozvarsku som nejak nemala chuť ale nedávno som ju mala v práci na obed a bola perfektná a pripomenulo mi to spomienky zo školy tak sa idem vrátiť o 20 rokov do minulosti...

No ja ani nie tak riadne myslím samozrejme od výšky som sa musela starať o seba ale prevažne to boli potovary a to nie je varenie také ozajstné. Takže učím sa tak riadne posledných 6 rokov približne ? recepty potrebujem presné lebo zručnosti nemám ako skúsená kuchárka... Ale som rada, že svojím receptom som vás potešila ☺

A nie žeby som sa nechcela učiť ale mama ma to nejak nenaučila ? a starká umrela skoro tak som riadne ochudobnena čo už no ?

Odpovedať na tento komentár

Toto milujem....

Odpovedať na tento komentár

Až som sa zapotila kym som dočila ale oskušam aj ja podľa vašho receptu.Mam ju rada no som ešte nerobila.Jedla som ju u kamošky no ona ju mala premiešanu nie navrstvenu.Ale rada oskušam vašu.Ďakujem za receptik??

Odpovedať na tento komentár

krasne napisany recept!!!

Odpovedať na tento komentár

Ukladam a urobim mnam mnam tecu mi sliny

Odpovedať na tento komentár

Presne tak isto ju robím aj ja,teda vlastne okrem tých zemiakov...mňam mňam

Odpovedať na tento komentár

Takto to ma vyzerat ked sa predstavuju nove recepty. Fotografia a recept, Dakujem.

Odpovedať na tento komentár

Skvele a zrozumitelne napisane. Asi vyskusem. Dakujem ?

Odpovedať na tento komentár

VÝBORNÉ.

Odpovedať na tento komentár

Ďakujem vám ☺

Odpovedať na tento komentár

Perfektne napisane podrobny reception, ja Robyn takto isto????

Odpovedať na tento komentár

Perfekné

Odpovedať na tento komentár

Agatka, robím to približne rovnako s jedinou zmenou, a to, že zemiaky si dopredu uvarím v šupke, ináč všetko tak ako robíš Ty, je to super papaníčko,ktoré dlho nevydrží a vždy je ho málo

Odpovedať na tento komentár

Agáta, krásne ste to rozpisala, všetko postupne, len ja to robím v troch rajniciach, aby som nemusela čakať, pomaly na malom plyne sa mi to robí a potom to všetko zmiešam a zalejem smotanou, mám viac umývania ako vy, ale klobúk dolu pred vami, živo si vás viem predstaviť v kuchyni, šikovnica, super

ďakujem snažím sa no stále sa len učím a veľa mi toho chýba čo by som sa chcela naučiť?

Hlavne že sa vám chce a cítite k tomu vzťah

Odpovedať na tento komentár

Ooo mnaaaaaam ja robím trošku inak bez klobásky a zemiakov ale vyskúšam krásny recept? šikovnica

Odpovedať na tento komentár

Milujeme koložvársku ???

Odpovedať na tento komentár

...tu máš receptik

Odpovedať na tento komentár

slavomir9637...nevyskúšame ??

Odpovedať na tento komentár

A ja robím koložvárku v jednom pekáči - pečiem - a to takto: Na plech - bez omastenia dám vrstvu kapusty, na kapustu rozložím mleté ochutené mäso, na to dám 3 dcl hrnček umytej ryže, a zase vrstvu kapusty. Zalej dvoma hrnčekmi 3 dcl vodou. Zakryjem alobalom a šup na hodinu do vyhriatej rúry. Potom pozriem, či je všetko uvarené, upečené, nakrájam na kolieska domácu *ipľavú kĺbasku a poukladám navrch a zalej jednou 250 ml smotanou - toto už dopečiem bez zakrytia. A...vždy je vynikajúca, každému chutí...

Odpovedať na tento komentár

Já tiež robievám často ale bez zemiakou iba kapusta mleté ochuťené masíčko ryžu kapustu na vech kolieska klobásy a zalejem smotanou

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia