recept - kysnuté koláče s jahodovým džemom, suroviny, postup,

15 g droždie 1/8 l mlieko 250 g múka polohrubá 25 g margarín 1 vajce citrónová aróma 6 TL jahodový džem 30 g práškový cukor 1 EL studenej vody

Droždie necháme nakysnúť vo vlažnom mlieku (nezabudnite pridať ½ cukru, aby droždie lepšie vykyslo). Múku vymiesime s margarínom, vajcom, ipkou soli a niekoľkými kvapkami citrónovej arómy, počas miesenia pridávame pomaly mlieko s droždím. Miesime dovtedy, kým sa nám cesto prestane lepiť na steny nádoby. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste a potom ho vyberieme na pracovnú dosku. Vytvoríme z neho 6 guľatých buchtičiek, trochu ich splo***me a necháme ešte 15 minút kysnúť. Fritézu zahrejeme na cca. 165°C. Berlínery opečieme v 2 várkach, po 2 minúty z každej strany. Vyberieme naberačkou a položíme na mastný papier, aby z nich odkvapkal olej. Berlínery môžeme posypať cukrom, alebo zaliať cukrovou polevou. Tie šikovnejšie gazdinky si ich môže naplniť džemom- najlepšie jahodovým. Nemecké gazdinky ich plnia pomocou „špricne“ teda zdobičky na koláče.

‎/ZuღKo/

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia