recept - kysnutý jablkový koláč so šľahačkou, suroviny, postup, foto

Tak takéto koláče robievam narýchlo, keď sa nečakane ohlási nejaká návšteva. je toho veľa a nasýtia nás.Prvé tri som už tu dávala,ale teraz chcem opísať ten štvrtý

KYSNUTÝ JABLKOVÝ SO ŠĽAHAČKOU

Sú to koláče s kysnutého cesta, cesto robievam naraz.

Suroviny na cesto:1,5 kg polohrubej múky2 kocky droždia10 PL kryštálového cukrupol KL soli2 celé vajíčka a jeden źĺtok9 dl mlieka12 dkg masla

Suroviny na jablkovú plnku:1 l sterilizovaných jabĺk,olej na natieranie5 PL cukru podľa kyslosti jabĺk1 ČL mletej škorice1/2 litra mletých orechov5 PL kryštálového cukrušťava z pol citróna4 dl šľahačky3 PL orechov na vrch

Postup:Z 2 dl teplého mlieka, 1 PL cukru a droždia si pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho 60 minút kysnúť. Potom ho na doske rozdelíme na 5 dielov.Z jedného urobíme slivkový koláč, z druhého marhuľový koláč, z dvoch si pripravíme lekvárové rožky a z piateho dielu urobíme

jablkový koláč. Cesto si vyvaľkáme do tvaru obdĺžníka veľkosti plechu a dáme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Necháme ho trochu podkysnúť.Potom ho natrieme olejom a navrstvíme naň 1 liter zaváraných jabĺk,ktoré sme si v lete pripravili na tento účel. Rozotrieme po ceste, posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a na vrch nasypeme orechy, zmiešané s cukrom a šťavou z citróna. Dáme upiecť do rúry na 175 °C na 20 minút. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme šľahačku a navrstvíme na vychladnutý koláč.Posypeme mletými orechmiPrajem vám dobrú chuť.

Vyzera vyborne

Odpovedať na tento komentár

Juj mna krasne to vyzera

Odpovedať na tento komentár

Sikovne ruky darmo,to je hned vidiet na vysledkoch

Odpovedať na tento komentár

Ste šikulka. Ďakujem za išpiráciu.

Odpovedať na tento komentár

Chcem byť Vaša návšteva?, vyzerajú skvelo!

Odpovedať na tento komentár

To sú ukážkové kolaciky...na jednotku z hviezdickou

Odpovedať na tento komentár

Mňam až sa mi slinky zbiehajú.?

Odpovedať na tento komentár

Pani Milka ako vždy ukažkové rozdávate radosť a chuť piecť?

Odpovedať na tento komentár

Šikulka...

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia