Keďže je sviatok tak také lahodné...LASKONKY S KARAMELOVÝM KRÉMOM
Cesto:6 ks vaječné bielka33 dkg kryštálového cukru10 dkg práškového cukru17 dkg mletých orechovPlnka:1 karamelový puding3 dl mlieka2 PL cukru1 Salko uvar** vo vode na karamel / 2 hodiny/1 maslo
Postup:Bielky šľaháme pol minúty, pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, tak dáme misku nad paru a tam šľaháme šľahačom 15 minút do veľmi tuhej peny. Ušľahané stiahneme z pary a necháme asi 2 minúty chladiť.Opatrne do vyšľahaných bielkov primiešame orechy zmiešané s práškovým cukrom. Dôkladne premiešame. Lyžičkou kôpkujeme na plech vyložený papierom, na ktorom máme formu na laskonky. Formu mierne potrieme naolejovanou s*rvítkou. Lyžičkou kôpky mierne zatlačíme, zahladíme a stierkou uhladíme podľa šablóny Prebytočné cesto vrátime späť do misky. Formu zľahka nadvihneme z jednej strany, aby laskonky skĺzli na plech. Pečieme na 130°asi 15 minút, potom teplotu znížime na 80°a pečieme či sušíme ďalších 30 minút. Dvierka budú pri 80°mierne otvorené, podoprieme ich vareškouLaskonky musia byť odspodu pekne usušené, inak by po naplnení veľmi zmäkli.Laskonky necháme do druhého dňa odpočívať a tak ich spájame plnkou.Plnka: Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme puding, necháme ho vychladnúť. Salko varíme vo vode asi 2 hodiny, necháme vychladnúť, otvoríme ho a zmes zmiešame s vychladnutým pudingom a vymiešaným maslom.