Na zajtrajší výlet...
MOTÝLIKY Z KYSNUTÉHO CESTA
Cesto:90 dkg hladkej múky1 kocka droždia 42 g1/2 KL soli15 dkg kryštálového cukru2 vajíčka5,6 dl mlieka... 0, 56 l6 dkg rozpusteného maslaNa potretie:1 vajíčko,1 KL cukru,1 ČL olej
Plnka:4 vrecúška škoricového cukru15 dkg mletých orechov15 dkg mletý makcitrónová kôra10 dkg masla na potretie cesta pod plnkukryštálový cukor
Postup:Pripravíme si kvások a necháme ho vykysnúť.Ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu vrátime naspäť do misky.Prvú polovicu rozdelíme opäť na dve polovice a každú z nich rozdelím na 5 dielov. Z celého cesta teda bude 20 bochníčkov,čiže 20 motýlikov.Každý bochníček potom rozvaľkáme na kruh o priemere asi 20 cm a potrieme ho rozpusteným maslom, posypeme škoricovým cukrom. jedno vrecúško bude na 2 kruhy., alebo posypeme orechmi a cukrom a citrónovou kôrou, alebo,makom, cukrom a cit. kôrou, alebo z každého rožka troška.Potom kruh zvinieme ako palacinku, zvíjame trochu tesnejšie, koniec cesta zahneme na jednej aj na druhej strane dospodu.. Kuchynskými nožnicami zastrihneme zahnuté cesto z jednej i druhej strany, v prostriedku nám ostane asi 1 cm.Zastrihnuté konce vytočíme do strany. Dáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie, necháme asi 15 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom, do ktorého sme pridali cukor a olej a pečieme pri 175°asi 15 minút.Hotové pocukrujeme.