recept - Nakladané paradajky, príprava, foto

Tak si sedim dnes rano vonku, popijam kafco a zrazu volanie divociny z mojej zahradky .Tak som sa teda zobrala a zbierala, kuchtila a zavarala cely den.Kopec rajcin, paprik, uhoriek aj jahodky za misocku.Mojim chlapom som ale musela nieco aj napiect, aby nehundrali, ze sa im dnes nevenujem.

Nakladane Cherry Genovese: Cherry paradajky, uhorkovy sladkokysly nalev + kardamom cely + cerstva bazalka Genovese + olej

Zavarane paradajky: Cerstve, nelupane, neobvarane paradajky s vykrojenou striedkou som nakrajala na mesiaciky a natlacila do pohara. Ponechane stedre 3 cm od okraja. Navrch pol lyzicky soli a 1 lyzicka cukru a sterilizovat 20 min.

Nakladane papriky: Uhorkovy sladkokysly nalev + kardamom cely + olej

Zavarany uhorkovy salat: 4kg uhoriek, 600ml ocot 5%, 4PL vegeta, 1/2 lyzice soli, 4 cibule, 2PL cierne mlete korenie, 1 cukina.Zmiesat vsetko, nechat odstat pol hod., dat do poharov, zavarit na 20 min. Je to bez vody.

Kysnute orechove kolace:Toto cesto je uplne na umretie, makucke ako papericko, odpisany od jednej z vas tuto, tusim pred 3 dnami:

30dkg hladka muka,10dkg polohruba muka. Kvasok:vlazne mlieko,lyzica cukru, kocka kvasnic,nechame vykysnut.Vykysnute kvasnice primiesame do muky Potom pridame 1vajce,1 pras do peciva,1 vanilka,stipka soli,2 lyzice cukru,pocas miesenia prilievame vlazne mlieko,trosku rozpustenej hery a miesime,cesto ani huste ani riedke.Pecieme na 180C, 35-40 min

Orechova plnka - najsamlepsia, robim ju uz roky, recept tusim odniekial z netu:400g vlašských orechov /1/3 som nechala drobne kusky, zvysok zomliet/,350ml horúca voda, 180g cukor, 1 ČLkorenie perníkové, 2 PL hrozienka, 2 PL rum, 1 PLdžem marhuľový, 1 cukor vanilkový, 1 PL med

Cukor zvaríme s vodou a prisypeme orechy, potom vsetko ostatne. Varim asi 5 min, len nech sa chute spoja.

No a jahodky...tie idu do mrazakuPekny den prajem

Nádherné... Šikulka!? Pekný deň aj Vám!

Odpovedať na tento komentár

robotnica robotna, ale jahôdkový koláč si im mala upiecť a aspoň manželovi so šampanským prichystať?

haha, diky, to by ho vela nebolo, nasla som len zo 20 jahod

aj som kukala, že spolu s paradajkami zbieraš jahody

hej, ja mam specialne jahodky, rastu a plodia cely rok okrem 4 zimnych mesiacov

To sú aké čudá?

Moja tetuska mi to poslala postou cez ocean, zive plantiky, 3 z 10 neprezili cestu lietadlom v januari. Kupila to od Starkla tusim, volaju sa staleplodiace. Myslela som, ze mi to ani nedojde, sak viete, na hranici otvaraju veci, ale dodavatel to poslal s rastlinnym pasom o povode a tak som to dostala.

Odpovedať na tento komentár

Veľmi šikovný ste,v jeseni je dosť roboty

Odpovedať na tento komentár

Sikovna,prepacte

diky ?

Odpovedať na tento komentár

Uzasne ❤ a tie zavaracie pohare su krasne, super ste to vsetko napisala ????

Odpovedať na tento komentár

dakujem, som bola rada, ze sedim, tak som trochu rozpisala lol

Odpovedať na tento komentár

paradajkyyyyy

Odpovedať na tento komentár

Pekné?vyskúša tie rajcinky?

Odpovedať na tento komentár

Kardamon... Ako chuti paprika s tymto zvlastnym korenim?

kde sa dá kúpiť ten kardamon?

myslim, ze mozte normalne v obchode medzi koreninami, je to pikantna a osviezujuca chut, v arabskych statoch ho zuvaju na osviezenie dychu, je to tazsia chut podobne ako koriander. V Kanade je v kazdom shope aj azijska/arabska 'ulicka' s ich tovarom, kupujem tam. Do 5 l nalevu som dala iba 8 kuskov, aby neprerazilo tradicnu chut nalevu. Niekto dava feferonku alebo chren, ja davam kardamom na spikantnenie.

Odpovedať na tento komentár

Ako sa tie rajčiny zavaraju aký je nalev

pouzivam klasicky uhorkovy nalev na vsetko nakladane, len som si ho prisposobila svojej chuti. Schvalne som nedala recept, lebo kazda mame svoj rokmi vyskusany tiez ja tu davam vela octu, lebo tu mame 5%ny. Ale nech sa paci, tu je komplet recept, cim som zaliala cherry paradajky: 5l voda, 3l ocot, 700g cukor, 2.5 PL sol, 5 PL zavaracie korenie, 1 PL cele cierne korenie, 8ks cely kardamom, pol tycinky skoricovej kory, 5 ks klinceky, 10 ks bobkovy list, 1 l oleja, 3PL talianskeho suseneho korenia alebo len susenej bazalky. Do pohara som dala na spodok 4 ks cesnaku a 3 ks cerstvej bazalky /1 kus mal asi 5 listkov/. Do uhoriek este pridavam kopor a kmin navyse.

Odpovedať na tento komentár

Jaj keby aj u nás pod Tatrami toľko toho bolo. Ale studená dolina!!!!

Odpovedať na tento komentár

Mate to krásne

Odpovedať na tento komentár

Perfektneeee ??? chcem sa len opýtať ? tie cherry paradajky ste tiež sterilizovala? Mám aj ja veľa cherry a nejako som sa nevedela rozhýbať, čo s nimi a toto sa mi velmi páci ?????? dakujem ? Teraz som si to uvedomila, že sú to nakladané cherry? tak ešte predsa - ako dlho to vydrží naložené - dakujem za odpoved? vôbec to nepoznám, preto sa toľko vypytujem?

Cherry boli taky moj trochu vymysel. Robila som ich aj predtym, ale iba so susenou bazalkou, alebo s mixovanym talianskym korenim varenym spolu v naleve. Tento rok som mala vela bazalky a chcela som skusit zavarit cerstvu. Moj manzel nevydrzal a otvoril pohar hned na druhy den a skoro odpadol z tej vone a chuti - povedal, ze cele taliansko je v tom pohari. Jediny problem bol, ze supky boli este tvrde. Tak som mu zakazala sa toho dotykat az do vianoc, ved aj uhorky potrebuju cas aby boli mnamkove. Ja sterilizujem vsetko okrem dzemov a medu, klasika 15 min na 100%. Nikdy mi nevydrzali dlhsie ako do buducej sezony, takze to netusim?

Oki dakujem, vysterilizujem ??????

Odpovedať na tento komentár

Waaau krassa

Odpovedať na tento komentár

Nadhera? Paradajky, ako dllho sa sterilizuju? Dakujem

15 min na 100%, ale ja sterilizujem pod vodou, tak aby aspon o 4 cm prekryla pohare. Nie su prilis utiahnute a pocas sterilizacie z nich krasne unika vzduch, take ked ich vytiahnem, viecko pukne/prilnie takmer okamzite.

Odpovedať na tento komentár

Šikulka, pozerám,tie paradajky sú aj s okvetím?

jasne, su to cherry, malicke, len umyjem a nahadzem, boli velkosti ceresne a mensie.

Odpovedať na tento komentár

Super

Odpovedať na tento komentár

Akurat hladam co so cherry rajcinami. Mam ich kopec,zajtra musim obrat,uz bam na ne chodia zlodeji

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia