recept - orechová torta Esterházy, foto

Dnes vyskúšajte túto slávnostnú orechovú tortu Esterházy. Pôvodom pochádza z Maďarska a bola pomenovaná po jednej z najvýznamnejších šľachtických maďarských rodín. Poďte vyskúšať, či si také honosné pomenovanie skutočne zaslúži a nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutila.

Na cesto:

  • 150 g lieskových orechov
  • 250 g cukru
  • 150 g mandlí alebo nesolených arašidov
  • 100 g hladkej múky
  • 8 bielkov
  • 100 g Hery maslovej

Na krém:

  • 500 ml mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 5 cl koňaku
  • 400 g cukru
  • 500 ml smotany
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 balíčky stužovača šľahačky

Na ozdobu:

  • 100 g bielej čokolády
  • 50 g horkej čokolády
  • 70 g Hery maslovej

Opražte lieskové orechy a mandle (príp. arašidy). Posekajte ich nahrubo. Časť orechov odložte nabok na neskoršie dozdobenie. Vyšľahajte bielky na pevný a tuhý sneh. Doň opatrne vmiešajte posekané orechy vopred spojené s múkou. Do zmesi nakoniec opatrne zapracujte rozpustenú Heru maslovú. Hotovú hmotu rozdeľte na pätiny a z každej vytvorte placku, ktorú vložte do predhriatej rúry a pečte na 160 °C cca 10 minút. Takto upečte všetkých päť placiek.

Na prípravu krému dajte var** 3/4 množstva mlieka, v miske rozšľahajte zvyšné mlieko s pudingom a cukrom a vmiešajte do vriaceho mlieka. Miešajte do stuhnutia, potom odstavte z tepla a pridajte žĺtky. Hotový krém nechajte dôkladne vychladnúť. Po vychladnutí pudingového krému ho rozšľahajte a prilejte koňak. Opatrne primiešajte do pevnej peny vyšľahanú smotanu so stužovačom.Jednotlivé placky korpusu spojte krémom, ktorým potr**e aj boky vzniknutej torty, tie potom obsypte drvenými orechmi, ktoré ste si na začiatku dali nabok.

Povrch torty polejte polevou z bielej čokolády. Polevu pripravíte rozpustením bielej čokolády s 50 g Hery maslovej. Vzor na povrchu torty vytvoríte pomocou tmavej polevy, ktorú si pripravíte z 50 g horkej čokolády rozpustenej so zvyšnou Herou maslovou. Pomocou vrecka nastriekajte na ešte nezatuhnutú bielu polevu od stredu špirálu. Tú pomocou noža striedavo od a ku stredu pretiahnete. Tým vznikne mramorový efekt. Hotovú tortu dajte vychladiť.

https://www.facebook.com/peceniejeradost/ https://www.facebook.com/peceniejeradost/photos/a.252949554794845/1411798548909934/

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia