recept - Osso buco alla Milanese, teľacie kolienko po milánsky, príprava, foto

https://www.facebook.com/Talianske-recepty-581288712037854/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=721569104676480&id=581288712037854Osso buco alla Milanese

Voľne preložené „teľacie kolienko po Milánsky“ sa v Miláne podáva na každom rohu počas celého roka. Dokonca nesie Obecné označenie pôvodu (De. Co.), niečo ako ochranná známka, prináležiaca Milánu. Osso buco sa rozšírilo po celej krajine a za posledných 200 rokov sa doň ho začali pridávať aj paradajky alebo zelenina. My si vychutnáme Lombardskú klasiku.

Suroviny pre 2 osoby;• teľacia zadná nožina s kosťou 2 plátky(alebo hovädzia nožina s kosťou)• biela cibuľa 1 menší kus• hladká múka• biele víno 1,5 dcl• tradičné maslo• cesnak 2 – 3 strúčiky• citrónová kôra z 1 citrónu• petržlenová vňať 1 PL• hovädzí vývar

Spracovanie;• Mäso umyjeme, osušíme a v blízkosti kosti nožnicami nastrihneme vonkajšiu svalovinu, ak chceme, aby plátky ostali rovné.• Na dusenie zvolíme panvicu s pokrievkou alebo hrniec so širokým dnom takým, aby sa plátky vošli vedľa seba a neprekrývali.• V hrnci roztopíme kúsok masla a na nízkej teplote opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.• Plátky mäsa zľahka obalíme v múke, otrasieme od prebytočne múky a na masle s cibuľkou opražíme z oboch strán.• Zvýšime teplotu a prilejeme nezachladené víno a pražíme, kým sa väčšia časť vína vytratí.• Osolíme a okoreníme mäso a podlejeme vývarom tak, aby plátky neboli úplne ponorené a na nízkej teplote pomaly dusíme najmenej hodinu, resp. kým mäso zmäkne.• Počas dusenia priebežne dolievame vývar, ktorý si môžeme pripraviť napr. aj z vyvarených špikových kostí.• Pred koncom dusenia, cca 5 minút, posypeme plátky mäsa gremoladou.• Gremolada je zmes z nasekaného cesnaku, nasekanej petržlenovej vňate a nastrúhanej kôry z citróna (pri strúhaní dáme pozor, aby tam nebola biela časť kôry, ktorá je horká).• Udusené mäso s gremoladou necháme prikryté stranou odpočívať, kým si pripravíme šafranové rizoto ako prílohu.

Buon Appetito!

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia