recept - Pečený králik Coniglio arrosto, príprava, foto

https://www.facebook.com/Talianske-recepty-581288712037854/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=738889812944409&id=581288712037854Pečený králikConiglio arrosto

Tradičná talianska pochúťka najviac udomácnená na severe krajiny. Králičie mäso je tzv. chudé, ale bohaté na proteíny. Je jemné na jazyku a súčasne výrazné na chuť. Pripravíme si tú jednoduchšiu z jeho početných variant.

Suroviny;• králik rozsekaný na časti 1 kg• biele víno 1,5-2 dcl• strúčiky cesnaku 2-3 ks• rozmarín 2-3 vetvičky• tymian 2-3 vetvičky• čierne mleté korenie• olivový olej cca 2 dcl• soľ• mäsový vývar (voliteľné)

Príprava;•Králika poumývame, očistíme a nasekáme na približne rovnako veľké kusy, ak sme nekúpili porciovaného.•V panvici zahrejeme väčšie množstvo olivového oleja. Môžeme pridať kúsok masla.•Dobré je zvoliť panvicu s veľkosťou, kde sa zmestia na dno vedľa seba všetky kúsky králika. Alebo použijeme pekáč vhodný na varnú plochu aj do rúry.•Kúsky mäsa vložíme do panvice a opekáme zo všetkých strán pri vyššej teplote.•Zalejeme vínom izbovej teploty (aby sme neochladili mäso a neprestalo sa pražiť) a prudko pražíme, kým sa väčšina vína vytratí a vstrebe.•Následne pridáme strúčiky cesnaku s bylinkami. Ak nemáme čerstvé bylinky, nahradíme ich sušenými.•Potom premiestnime mäso aj s výpekom do zapekacej misy alebo na plech tak, aby boli jednotlivé kúsky vedľa seba, nie na sebe.•Osolíme a zalejeme naberačkou vývaru alebo prevarenej vody a zakryjeme.•Pečieme v rúre teplote pri 160° C cca 90 minút aj dlhšie.•Každú ¼ hodinu kúsky otáčame, polievame výpekom a podľa potreby podlievame vývarom/vodou.•Králik by mal mať ku koncu pečenia na dotyk mäkučké mäsko.•Pred koncom zvýšime teplotu na 200° C, odkryjeme a zapečieme.

Ako príloha sa výborne hodia pečené zemiaky alebo zemiaková kaša.

Tip: Ak chceme mäsko viac zapečené, dáme menej olivového oleja a necháme dlhšie opražiť pred pečením.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia