recept - Pirôžky, postup, foto

Pirôžky

RECEPT:cesto500 g polohrubá múka300 ml vlažného mlieka42 g droždia čerstvého1 celé vajíčko1 uvarený zemiak /ktorý sme si uvarili v šupke/1 PL oleja2 PL kryštaloveho cukru,*ipka soliplnka:200g mletého maku200g slivkového lekváru1 PL rumu1 KL citronovej kôrya podľa potreby práškový cukor a mlieko,ak by bola zmes príliš tuhá.POSTUP:Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Malo by stačiť 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem.Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka.Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej.Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatavé. Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať.DOBRU CHUT?Označiť ľudíPridať miestoU

Hmm mnam??

Odpovedať na tento komentár

Mnam veľmi dobre vyzerajú ??

Odpovedať na tento komentár

cathrine86 mohla by si zrobit...mňam vyzetaju užasne

Odpovedať na tento komentár

Mňaaam? Zbožňujem ich

Odpovedať na tento komentár

No vyzeraju super?

Odpovedať na tento komentár

Dobre to je mnam

Odpovedať na tento komentár

Wow ? ďakujem za recept

Odpovedať na tento komentár

vyborne.vyzeraju aj ich vyskusam.

Odpovedať na tento komentár

Mam ich rada

Odpovedať na tento komentár

Mnaaam?

Odpovedať na tento komentár

Mnam jedlo mojho detstva?? predavali ich a teraz z predaja u nas vymyzly strasne sooory boli na pirozky??

Odpovedať na tento komentár

Presne tak aj u nás.vždy zo školy na horúce pirožky. Začali ich opäť predávať no tá cena je neskutočná a úplne malínke. Keď vidím tieto určite ich vyskúšam.mám rada takto recept keď to niekto už má vyskúšané.

Presne ako pisete isty cas predavaly aj u nas cena 0,35e to by sa este dalo ale potom ich u nas predavaju iba na jarmoku a minuli rik cena 1,30za kus skoro ma slahlo a to chodila pani na bicykli a tak predavala?

No to je príšerna cena. Sa nečudujem že to nik nekúpi......

Odpovedať na tento komentár

Naše mládí??

Odpovedať na tento komentár

Prosím amohli by ste napísať aj recept? ďakujem

Ďakujem krásne

Odpovedať na tento komentár

.

Odpovedať na tento komentár

Urcite cez vikend urobim detom,otazocka,tu makovu plnku ste ako robili?

Odpovedať na tento komentár

Nádhera! Presne takéto si pamätám....a milujem práve takéto makové❤️ Ste šikula! Ja som už dosť stará, ale pirohy som sa ešte neodvážila robiť

Tak nielen skvelá kuchárka, ale aj manželka.....

Odpovedať na tento komentár

Vyskusam, vdaka za recept

Odpovedať na tento komentár

dakujem za recept-urcite urobim,deti to miluju

Odpovedať na tento komentár

Fuuu iste ich spravim

Odpovedať na tento komentár

Milujem

Odpovedať na tento komentár

Orechovee

Odpovedať na tento komentár

Mnam dala by som si?

Odpovedať na tento komentár

mnam to som uz davno nejedla...

Odpovedať na tento komentár

Dakujem za recept

Odpovedať na tento komentár

najlepšie boli v BA na Michalskej?

Odpovedať na tento komentár

Mňam,mňam.Krásne sú.???

Odpovedať na tento komentár

Mnaaaam

Odpovedať na tento komentár

Super!!!

Odpovedať na tento komentár

Aj ja som na ne chodievala zo skoly v Bratislave na obchodnu ulicu boli úzasné?

Odpovedať na tento komentár

jupííí, idem na to?

Odpovedať na tento komentár

Ja ich zboznujem a hlavne makove.a cerstve ked su uplna mnamka

Odpovedať na tento komentár

Kopirupem si ak môzem

Odpovedať na tento komentár

Mnamka..jojjj

Odpovedať na tento komentár

robim ich aj na slano s pečenovou paštekou,,,,,,

Odpovedať na tento komentár

Super...poprosím recept

Odpovedať na tento komentár

a ako tam dostanete mak?

Odpovedať na tento komentár

Pardon už som si prečítala,máte ich nádherné

Odpovedať na tento komentár

ĎAKUJEM

Odpovedať na tento komentár

Mňam tieto pirohy sú úžasné mám ich moc rada.

Odpovedať na tento komentár

tieto pirohy som si kupovala v jednej predajni pred 20 rokmi, tvarohové, makové, boli vynikajúce, ešte teraz viem, ako chutili

Odpovedať na tento komentár

Super.

Odpovedať na tento komentár

Mňam, dala by som si?

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia