recept - pšenično-ražné cmarové dalamánky s omladkom, suroviny, postup,

Recept od Ján Dúbrava: Tak tu je recept:Pšenično-ražné cmarové dalamánky s omladkom

Suroviny: omladok: 110 ml (g) vlažnej vodyZarovnaná ČL sladenky130 g pšeničnej hladkej múky8 g droždiaPoriadne zamiešame a necháme prikryté 45-60 min kysnúťcesto: 150-180 ml zakysaného cmaru2 ČL čerstvo, na hrubo podrvenej rasce1,5 ČL soľ150 g ražnej celozrnej hladkej múky140 g hladkej pšeničnej múkyAko na to: suroviny na cesto zmiešame, pridáme omladok a v robote vymiesime cca 10 min. Ak je cesto príliš hutné, môžeme pridať trochu vody, má byť vláčne, no nie riedke. Necháme prikryté vykysnúť 1-1,5 hod (na dvojnásobokVykysnuté vyklopíme na mierne pomúčenú dosku, poprekladáme ako na chlieb a vytvarujeme „knedlu“. Celé omúčime, z vrchu splo****me a rozrežeme na cca 6 ks. Každý kúsok po uhlopriečke hlboko narežeme a uložíme na plech na pečiaci papier. Necháme prikryté nakysnúť cca 40 min a zapneme rúru na 200 °C.Nakysnuté, bez potierania šupneme do vyhriatej rúry, niekam do spodnej tretiny a pri nezmenenej teplote pečieme cca 25 min. Potom uložíme vychladnúť na mriežku, môžeme prikryť utierkou. Nekrájame teplé aj keď už slintáme, ražné pečivo „musí dôjsť“, ale takmer vychladnuté už môžeme. Ako každé pečivo, sú najlepšie v ten deň (6 ks aj tak nevydrží dlhšie).Dobrú chuť.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia