recept - ružičkový koláč z kysnutého cesta, postup, foto

Už som sa dávno zberala, že ho urobím, ale až teraz to vyšlo.Ja som robila dve dávky,lebo jedna je len na ochutnanie.Jedna plnka bola tvarohovo lekvárová a druhá lekvárovo granková...

RUŽIČKOVÝ KOLÁČ

Cesto:1 kg hladkej múky4 dl mlieka5 PL kryštálového cukru*ipka soli10 dkg zmäknutého masla2 vajíčka200 g kyslej smotany42 g droždia - 1 kocka1 ČL strúhanej citrónovej kôry

Plnka:30 dkg hrudkovitého tvarohu4 PL lekváru2 PL práškového cukru

Plnka:2,5 dl lekváru5 PL Granko

Postup:Pripravíme si kvások a necháme ho vykysnúť.Zmiešame všetky sypké suroviny v miske.V mlieku rozmiešame vajíčka a smotanu a pridáme k sypkým surovinám spolu s vykysnutým kváskom.Nakoniec pridáme maslo. Vypracujeme cesto a necháme ho 60 minút vykysnúť.Počas kysnutia ho ešte 2 x premiesime, aby sa prevzdušnilo. Vykysnuté rozdelíme na 28 rovnakých dielikov a 2 budú o trochu väčšie.Všetky kúsky si vyvaľkáme do kruhu o priemere asi 14 cm.Na štyroch stranách kruhu nastrihneme kruh asi do polovice. Do prostriedku dáme plnku. Teraz dvihneme dve protiľahlé strany k sebe a priložíme k plnke, potom druhé dve protiľahlé strany a konce zasunieme pod kvetinku. Ružičky ukladáme na plech vyložený papierom. Do prostriedku si zo zvyšných väčších dielov urobíme buchtičky, ktoré sme tiež naplnili plnkou. Tieto dáme do prostriedku, po obvode ju natrieme olejom a okolo nej budeme ukladať ruže. Uložíme 7 ruží, potom do medzier zase 7 ruží. Tam, kde sa ruže spájajú natrieme olej.Necháme podkysnúť asi 15 minút, natrieme vajíčkom, posypeme semienkami alebo makom a pečieme pri 180°asi 25 minút. Po 15 minútach dávam hore papier, aby sa veľmi neupiekli.Ak sa nám zvýši trochu cesta, môžeme prizdobiť prostriedok ruže nejakým vrkôčikom, alebo lístočkami...

Krásne a lákavé

Odpovedať na tento komentár

Pani Milka,vy mi pripominate moju mamu. Tiez takto vypeka .ked prideme na prazdniny ku nej, tak mam o 5kg naviac ??

To hádam všetky mamky a babky vypekajú... tak to má byť...

Ano mate pravdu asi vsetky. A tie mamine ( uz babkine) jedla su najlepsie.

Teraz som si spomenula p.Milka, moja svokra varit nevie, ? tak vsetky babky nie ??

Ano smutne, hlavne ked jej tam vnucence pridu.

daniela6 Babka má vždy pre vnúčatá niečo dobré...

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia