recept - štedrák, cestu, plnka, postup, foto

Stedrak.

Cesto:

500 g polohrubej múky

1 žĺtok

trocha soli

70 g cukru

80 g masla

20 g droždia

3 dl mlieka

1 vajce na potretie

Orechová plnka:

120g orechov

80g práškového cukru

1 dcl mlieka (vody)

vanilínový cukor

citrónová šťava

Maková plnka:

120g maku

80g práškového cukru

mletá škorica

mlieko (voda)

Lekvárová plnka:

150 g slivkového lekváru

voda

20g práškového cukru

mletá škorica

1 lyžica rumu

malinová šťava

Tvarohová plnka:

150g mäkkého tvarohu

1 lyžica práškového cukru

vanilínový cukor

postrúhaná kôra z polovice citróna

citrónová šťava

1 vajce

1 lyžica hrubej múky

Postup:

  1. Z cukru, droždia a 1 dcl teplého mlieka pripravte kvások. V zvyšnom mlieku roztopte maslo. Keď kvások vybehne pridajte do múky *ipku soli, mlieko s maslom a kvások a premiešavajte, kým sa suroviny nespoja. Treba vypracovať cesto, ktoré sa bude odliepať od stien. Potom ešte nechajte cesto na teplom mieste dobre vykysnúť (môže to trvať 1-2 hodiny).

  2. Orechová plnka –zomleté orechy zmiešame s cukrom a malým množstvom mlieka (vody), chvíľu povaríme a dochutíme vanilínovým cukrom.

  3. Maková plnka –pomletý mak zmiešame s cukrom a škoricou, rozriedime podľa potreby mliekom (vodou) a povaríme.

  4. Lekvárová plnka –slivkový lekvár rozvaríme s vodou, pridáme cukor, škoricu, malinovú šťavu, rum a všetko spolu premiešame.

  5. Tvarohová plnka –mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a žĺtok a všetko dobre premiešame. Nakoniec zľahka primiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Ak je plnka hustá pridáme trochu smotany, ak riedka, pridáme strúhanku.

  6. Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 5 dielov a každý osobitne vyvaľkáme na tenko na kruhovú / obdĺžnikovú formu. Jeden diel preložíme do vymastenej formy, natrieme orechovou plnkou, prikryjeme druhým dielom a natrieme makovou plnkou, priložíme tretí diel, ktorý natrieme lekvárovou plnkou a prikryjeme štvrtým dielom, ktorý natrieme tvarohovou plnkou. Nakoniec zakryjeme posledným dielom cesta, povrch potrieme vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme pri 180 °C cca 45 minút (bez teplovzduchu – koláč by bol suchý). Krájame až celkom vychladnutý.

Pre vzhľad koláča je treba dodržať striedanie svetlých (orech, tvaroh) a tmavých plniek (mak, lekvár).

Povrch koláča môžete ozdobiť pásmi cesta, ktoré ostali z vykrajovania. Aj tie treba pred pečením potrieť vajíčkom.

Na zdravie všetkým šikovným,krásnym ženám ♥♥♥

Odpovedať na tento komentár

Sikovna ste Pavlinka ?

Odpovedať na tento komentár

Náročný koláčik. Kde ho skladujete do vianoc?

Neskladujem Magdalenka:-) U nas vydrzi jeden den:-) Peciem ho ako chutovku:-)

PS: Magdalenka Mate Krasne meno.

Odpovedať na tento komentár

Toto sa nedá skladovať,to sa zhltne rýchlo...mňam

Odpovedať na tento komentár

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia