A kedže nás zo záhrady vyhnalo dnes "jesenné počasie a dážd" tak som si zarobila kysnuté cesto na vyskúšanie štedráku - ešte som ho nikdy nerobila - u nás ho robieval vždy manžel? a neviem, či to je taký naozajstný štedrák - my to tak doma voláme? a nejako som to prehnala s mliekom a kváskom... tak z toho bol štedrák, kysnutý koláč a ešte aj slané trojhránky.... miesto plánovanej hodinky a pol v kuchyni... som tam strávila skoro 3,5 hodiny a neviem, kto to všetko poje....Cesto na štedrák som robila podľa receptu pani Milka Ragánová?
Recept:Cesto:50 dkg hladkej múky3 dkg droždia*ipka soli8 dkg kryštálového cukru3 dl teplého mlieka10 dkg masla1 vajce1 žĺtokAko plnku som dala roztopené maslo s grankom /kakaom - máme radšej granko/, tvaroh s rumovými hrozienkami a škoricou, orechy s práškovým cukrom a maslom a lekvár.Z cesta som si urobila tri bochníčky, nechala vykysnúť, každý som rozvaľkala, naplnila - jeden tvarohom, lekvárom a orechami, jeden orechami a lekvárom a jeden do polovice kakaom a od polovice džemom a orechami. Zatočila som ich ako štrúdľu a uplietla z nich pletenku. Potrela bielkom, posypala orechami, čo mi zostali, škoricovým cukrom a posýpkou z muky, cukru, masla a škoricového cukru.Piekla som na 170 stupnov asi 15 minut, potom som stíšila na 160 a dopiekla do ružova.