https://www.facebook.com/media/set/set=a.390912794692498.1073742280.100013213422338&type=3ŠVAJČIARSKE SYROVÉ FONDUE.Pripravme si chutnú špecialitu na "RUSNACKÉHO SILVESTRA".Švajčiarske - f o n d u e.
Potrebujeme:
300 g. Syr tvrdý ementál, alebo parmezán, alebo 1 strúčik cesnaku, 2 dl bieleho vína, poldeci slivovice, 1 g. nastrúhaného muškátového orecha,1 lyžička zemiakovej alebo kukuričnej múčky - maizena, chlieb.Postup:
Panvicu z ohňovzdornej hliny, kameniny alebo nehrdzavejúcej ocele vytrieme pre chuť strúčikom cesnaku. Potom rozkrájame na malé kúsky ementálsky syr, alebo parmezan, alebo gruyére.Nadobu so syrom dáme na mierny oheň a nalejeme do nej víno a slivovicu.Trocha okoreníme strúhaným muškátovým orechom a zohrievame, až kým sa za stáleho miešania syr neroztopí. Na chvíľu odstavíme z ohňa a pripravíme si na zahustenie zemiakovú alebo kukuričnú múčku rozmiešanú v troške bieleho vína, stačí kávová lyžička maizeny.Postavíme opäť na oheň a za stáleho miešania vlievame škrobovú múčku, ktorá nám obsah zahustí. Povaríme a prenesieme na stôl v nádobe, v ktorej sa fondue varilo. Aby bol roztopený syr stále teplý a tekutý, postavíme ho na liehový varič, nad zohrievač so sviečkou, alebo na elektrický zohrievač.Každému hosťovi dáme tanier, na ktorom sú kúsky bieleho chleba a vidličku.Kúsok chleba napichneme na vidličku a namáčame ho v tekutom syre. Otočíme okolo osi tak, aby sa celý chlieb obalil syrom.Len čo kúsok chleba namočený vo fondue vložíme do úst, privrieme oči s jemnými pohybmi jazyka vychutnávame slastnú dobrotu.Zapíjame bielym vínom.
Jeden pohár na vaše zdravie a druhý pohár na zdravie toho, kto fondue pripravil.Na zdravie.