recept - Zemiaková torta Gatto, Gateau di patate, príprava, foto

https://www.facebook.com/Talianske-recepty-581288712037854/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=711225072377550&id=581288712037854

Zemiaková tortaGatto alebo Gateau di patate

Torta znie sladko, no tu ide o slanú verziu zemiakového „koláča“. Pomenovanie vychádza z francúz*iny, z obdobia neapolsko – sicílskeho kráľovstva v 18. storočí. Taliansky kuchári sa chceli zapáčiť novej kráľovnej Márii Karolíne a ukázať, že ich kuchársky kumšt je lepší ako vychýrený francúzsky.

Prísady;

•1 kg zemiakov•150 g šunky prosciutto cotto(alebo iná dusená šunka)•120 g syra mozzarella(alebo iný údený kravský syr)•150 g syra scarmoza(alebo iná zaúdená kravská hrudka)•150 g syru parmigiano reggiano(alebo grano padano)•3 ks stredne veľkých vajec•plnotučné mlieko•maslo•strúhanka•biele mleté korenie•muškátový oriešok•soľ

Postup;•Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretláčačom na zemiaky ich prepučíme do väčšej misy.•Pridáme kúsok masla, nastrúhaný muškátový oriešok a premiešame.•Ako ďalšie pridáme celé vajcia, soľ, biele mleté korenie, parmezán a rozmiešame.•Šunku a syry pokrájame na drobné kocky a zamiešame do zmesi. •Ak je mozzarella veľmi nasiaknutá tekutinou, vyžmýkame ju.•Na záver prilievame po troškách mlieko (najviac pol šálky) a vmiešavame do zmesi, kým naberie vláčnosť.•Zapekaciu misu vytrieme maslom a vystelieme tenkou vrstvou strúhanky tak, že malé množstvo strúhanky nasypeme do misy a pohadzujeme ju pohybovaním misy na celú plochu.•Zemiakovú zmes presunieme do zapekacej misy.•Vyhladíme vrch, posypeme ho tenkou vrstvou strúhanky a niekoľkými hoblinami masla.•Pečieme v rúre cca 45 minút pri 180° C, resp. kým zemiaková torta trochu narastie a vrchná časť bude dozlatista zapečená.

Gatto je obľúbeným chodom v neapolských domácnostiach v najrôznejších variantoch, kde sa namiesto šunky pridáva neapolská salám, provolone nahrádza scarmozu alebo namiesto masla sa používa olivový olej.s*rvíruje sa ako hlavný chod alebo ako príloha.

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia