tak prosím, zdieľam zo stránky rodinné farmy: králiky 1/...

tak prosím, zdieľam zo stránky rodinné farmy: králiky

1/ Ako drobnochovateľ králikov zvažujem skúsiť predávať mojich prebytočných jatočných králikov (mrazený s hlavou a bez vnútorností) formou predaja z dvora. Mal by som záujem králikov predávať priamo zákazníkovi pri osobnom odbere,alebo aj na,, rínku,, trhovisku. Základ môjho chovu sú mäsové druhy králikov (Burgundský, Kalifornský a ich krížence) v počte 18 ks chovných zvierat, čo predstavuje ročne cca 350-400ks jatočných králikov.Na stránke predaj z dvora a z TV som sa dozvedel, že je možnosť registrovať svoj chov na Štátnej veterinárnej správe na základe zákona č 359/2011. Stiahol som si aj,,Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu pre prvotné produkty rybolovu, vajcia, med, mäso hydiny a králikov, voľne žijúcu zver a zverinu z nej, ktorá je dostupná na internetovej stráne Štátnej veterinárnej správy (posielam v priloženom súbore).Následne som sa išiel pred podaním žiadosti informovať osobne na Štátnu veterinárnu správu o ďalšom postupe. Bolo mi oznámené, že registrácia nie je jednoduchá a budem musieť splniť ešte nasledovné podmienky:1/ registrovať chov v centrálnom registry hospodárskych zvierat, čo predpokladá podať ďalšiu žiadosť a stanovisko 3 veterinárov.2/ podať vyššie uvedenú: Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu pre prvotné produkty rybolovu, vajcia, med, mäso hydiny a králikov, voľne žijúcu zver a zverinu z nej.3/ Návšteva a kontrola troch veterinároch u mňa na dvore, kde budu vyhodnocovať priestory na zabíjanie a spracovanie králikov. Na veterinárnej správe mi bolo povedané, že musím mať na to určenú miestnosť, vykachličkované steny, podlahy, nerezové stoly, samostatný dres... 4/ zaregistrovanie chovu a môžem predávať, inak pokuta.Tieto podmienky, tak ako mi boli oznámené pri osobnej návšteve veterinárnej správy nie som schopný v súčasnosti splniť, pretože:- nemám zvieratá registrované v centrálnom registri, pochádzajú ešte po otcovi, čast je dokúpená. Čistokrvné zvieratá sú tetované.- králikov zabíjame a spracovávame doma v kuchyni- po porážke sú vykrvené, stiahnuté a vypitvané. Následne sa vychladia v chladničke, umyjú v tečúcej vode v drese, zabalia do potravinárskej fólie a zamrazia. Nie som schopný vyčleniť v dome samostatnú miestnosť na spracovanie králikov s nerezovými stolmi a obloženou podlahou a stenami, novým umývacím mäsiarskym dresom.Po prečítaní zákona 359/2011 (paragraf 7,8,9) a 360/2011 som však vyrozumel, že na predaj iba vypitvaného, mrazeného králika nepotrebujem mat vybavenie ako bitúnok či rozrábkáreň, nemám záujem o porcovanie mäsa.Mal som pocit, ako by ma chceli od registrácie odradiť. Neustále sa diskutuje v médiach a najmä ministerstve hospodárstva aké množstvá nekvalitných potravín sa na Slovensko dováža, ale ak chcem Ja niečo vyrobiť a predať, sú mi kladené iba prekážky.Preto Vás požiadam o informácie, postup resp. pomoc ako postupovať pri registrácii na veterinárnej správe, ak chcem legálne, podľa zákona o predaji z dvora, predávať mrazených králikov. Je pravda, že musím mať schválený bitúnok a vyčlenenú samostatnú miestnosť?

Asi vás nepoteším, ale v súčasnosti je to tak, ako píšete. Jediné, čo môžte je ísť mimo zákon a to tak, že:

  • nebudete mať z tejto činnosti profit viac ako 170.- euro za mesiac
  • budete si to predávať sám Pre lepšiu obhajobu voči nezmyselným byrokratom je potrebné:
  • aby ste bol fyzická osoba nepodnikateľ
  • viesť si jednoduchú evidenciu o predaji (zošit)
  • zabezpečiť bezpečnú likvidáciu vedľajších živočíšnych produktov

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia