Všetky druhy tekvíc sú jedlé (17.09.2014; Roľnícke noviny;...

https://www.facebook.com/Kde-smeruje-slovenské-poľnohospodárstvo-568398923176633/ https://www.facebook.com/permalink.phpstory_fbid=953174944699027&amp=;id=568398923176633Všetky druhy tekvíc sú jedlé

(17.09.2014; Roľnícke noviny; č. 38, záhradkár, s. 23; prof. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.) V ľudskej výžive sú tekvice žiaduce pre vysoký obsah karoténov. Dôležitý je aj obsah vlákniny a pektínov, čo priaznivo vplýva na zažívací trakt. Semená sú účinné pri problémoch s prostatou. Tekvica sa používa v kuchyni rôznym spôsobom úpravy na prívarky, na pečenie, dusenie a mrazenie. Rozoznávame tekvice špargľové, na pečenie, kŕmenie, patizón, cukety, špagetové, zimné a okrasné. Tekvica patrí do najteplejších oblastí s ľahkou pôdou, ktorá obsahuje humus nad 5 %. Je náročná na organické hnojenie, výživu a závlahu. Môže sa pestovať z priesad i z priamej sejby. Plodom je bobuľa rôzneho tvaru, veľkosti a sfarbenia. Väčšinou má plazivú byľ, ale môžu byť tekvice aj kríčkové. Počas vegetácie je využitie herbicídov problematické. Väčšinou sa herbicídy aplikujú pred výsevom tekvíc, ak sa pestujú na veľkej ploche. Po vzídení a jednotení sa môže plečkovať, neskôr sa okopáva. V čase jedného pravého listu okopávame prvýkrát a súčasne robíme aj prihnojovanie, najlepšie liadkom draselným alebo liadkom vápenatým. Druhá okopávka je vhodná pri začiatku rastu poplazov. Kríčkové tekvice okopeme druhý raz pri tvorbe kvetných pukov. Tekvice majú mohutnú koreňovú sústavu, preto vedia dobre hospodár** s vodou a vedia využiť aj rosu. V prípade potreby robíme zálievku, na ktorú veľmi dobre reagujú. Najvhodnejší čas závlahy je ráno a nemalo by sa polievať v poludňajších hodinách. Ak sa nedá zavlažovať ráno do desiatej hodiny, môže sa zavlažovať v predvečerných hodinách. Vtedy volíme taký čas, aby stihli do večera rastliny obschnúť. Na vlhkých listoch sa skoro začne šír** múčnatka. Veľkosť závlahovej dávky v mladom poraste, keď majú rastliny menej než 4 5 pravých listov, má byť 10 20 mm. Neskôr v auguste do 30 mm. Celkove za vegetačné obdobie obyčajne stačí 6 8 závlahových dávok. Rastliny tekvíc vyžadujú rovnomerne rozdelený prísun vody najmä v prvej polovici rastu a vývinu, lebo vodou prijímajú aj živiny. Druhá polovica vegetačného obdobia môže byť chudobnejšia na vodu. Dokonca pri nadmerných dažďoch alebo závlahách a pri nedostatočnom hnojení draslíkom vznikajú okrem hubových aj bakteriálne ochorenia, ktoré spôsobujú hnitie plodov. Zber tekvíc Zberové obdobie začína podľa druhov tekvíc a podľa účelu pestovania. Pri zbere je vhodné mať pracovný odev a rukavice, aby sa predišlo poraneniu na rukách i nohách drsnými časťami rastlín. Zber cukiet, patizónov a tekvice obyčajnej špargľovej začína obyčajne 50 až 60 dní po výseve, začiatkom júna. Zberová zrelosť je pri nástupe voskovo mliečnej zrelosti semena. So zberom nemôžeme meškať, pretože plody prerastajú a zhoršujú sa ich chuťové vlastnosti. Z jednej rastliny môžeme získať 18 až 20 plodov. Plody sa obyčajne zberajú v 3 až 4 dňových intervaloch. Stopku by mali mať s dĺžkou do 30 mm a zbierajú sa odlamovaním alebo odrezávaním. Je vhodné odstrániť súčasne zvyšok kvetu, ktorý pri ponechaní na rastline býva príčinou zahnívania. Ak je zdravý porast, zber trvá až do príchodu mrazov. Tekvica obrovská sa zberá koncom septembra, keď listy začínajú odumierať, pred jesennými dažďami. Plody sú v tom čase už v botanickej zrelosti. Zberáme ich aj so stopkou, pretože plody bez stopky ľahko zahnívajú. Táto tekvica sa používa na kŕmenie zvierat a na priemyselné spracovanie. Vyrábajú sa z nej kompóty a kandizuje sa spolu s rôznym druhom ovocia. Tekvica zimná figolistá sa môže konzumovať v nedozretom stave podobne ako cuketa a patizón, alebo aj v úplnej zrelosti. Takáto tekvica v botanickej zrelosti sa dá veľmi dobre dlhodobo skladovať. Rozštvrtené a odsemenené plody sa odporúča var** vo vode, kým dužina zmäkne a rozpadne sa na slížiky, potom sa ľahko vyškrabáva a upravuje na rôzne jedlá. Tekvica na pečenie sa zbiera v botanickej zrelosti, keď je už pekne vyfarbená do oranžova. Vtedy obsahuje dužina najviac ß karoténov a dobre vyvinuté semená sa dajú využiť na lúskanie. Tiež sa môže dlhodobo skladovať. Tekvice špagetová je kríčkovitého vzrastu a vytvára podlhovasté plody smotanovozelenkastej alebo oranžovožltej farby. Zo zdravej rastliny zbierame plody postupne od konca júna až do októbra. Znakom vhodnosti na zber a konzumovanie je dosiahnutie dĺžky 200 až 250 milimetrov s hmotnosťou asi jeden kilogram. Väčšie plody sú vhodné na kuchynskú úpravu iba kým nie je stvrdnutá šupka. Jej dužina sa rozpadáva na dlhé slížiky. V konzumnej zrelosti je skladovateľná pri teplote 10 °C asi dva týždne. Tekvica olejná, nazývaná aj štajerská sa pestuje pre semená, z ktorých sa získava výborný konzumný olej. Obľúbená je tekvica olejná so semenami bez šupky. Zber prebieha od konca septembra do konca októbra, keď sú semená dozreté. Nedozreté tekvicové semeno má silnú chuť a vôňu. Charakteristické znaky dozretia sú nasledovné: listy a úponky odumreli, stopky zaschli, semená sú tučné a tmavozelené a ľahko sa oddelia od parenchýmovej tkaniny. Farba plodu je zelená a mení sa na žlto zelenú pruhovanú, neskôr na žltú. Zbiera sa ručne a následne sa vyberajú semená. prof. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD. SPU NITRA

Odpovedať na tento príspevok

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac info tu: Ochrana súkromia